Напишете дума/думи за търсене

Виктория Томова към Серена: Винаги съм мечтала да играя с теб. Тя: Наистина ли?

Този кадър от разговора между Серена Уилямс и Виктория Томова обиколи света. Снимка: Ройтерс

Тенисистка №1 на България няма нито един спонсор

Футболът си е футбол, световното си е световно. Но вече седмица цяла България говори за една тенисистка.

Тя се казва Виктория Томова и от известно време е №1 от нашите в световната ранглиста. Поводът за необичания интерес към нея е представянето ѝ на “Уимбълдън”, където премина квалификациите, записа първа победа в основната схема на турнир от “Големият шлем” и направи много приличен мач с бившата №1 в света Серена Уилямс.

След края на двубоя на митичния централен корт двете съпернички

се задържаха край

мрежата по-дълго

от обичайното,

за да си поговорят.

“Тя ме поздрави и каза, че съм играла добре. Аз пък отговорих, че винаги съм мечтала да играя с нея. Тя се учуди и попита: “Наистина ли”, разказа Томова, след като се прибра от Лондон с четири часа по-късно от предвиденото заради забавения полет.

23-годишната тенисистка се присъедини към елитната компания на сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева, Любомира Бачева, Павлина Стоянова-Нола (и Елена Пампулова-Вагнер), които са играли в основната схема на “Уимбълдън”.

Какво означава за нея да играе на централния корт?

“Нищо по-различно не се е случило. Това, че съм стигнала до втори кръг, няма чак толкова голямо значение. За мен по-важното е, че преминах квалификациите

и така преодолях

една бариера

пред себе си

Няколко пъти ми се случва да отпадам в последния кръг. На US Open миналата година в третия сет съдиите определено ме ощетиха няколко пъти в много важни моменти”, споделя Вики.

Следващата седмица тя ще играе на турнир в Будапеща ($ 100 000) и се надява да стигне поне до полуфинал, за да има шансове да влезе направо в основната схема на откритото на САЩ. Участничките, които ще си спестят квалификациите, се определят от ранглистата от 16 юли. После ѝ предстои турнирът в Букурещ от календара на женската асоциация.

Как приема огромното внимание върху себе си?. Свикнала е, но знае, че днес всички се интересуват от теб, а когато отпаднеш в първи кръг на следващия турнир, те забравят. Освен това е наясно, че

в България много

често се случва

хората да говорят

лоши неща

за известните

Тя е по-скромен човек, не обича големия шум около себе си и не говори често с журналисти.

Виктория е започнала с латиноамерикански танци, с които се занимава 1 година.

“Бях най-малката, говореха, че съм най-добрата, но не се получи. Не позволяваха на майка ми да идва и една вечер се уплаших, че тя не ме чака. След това повече не отидох”, разкрива Томова.

Тенис тренира от 6-годишна, след като баща ѝ я е завел на кортовете. Първоначално само за да играе нещо, а после нещата стават сериозни. Първият ѝ треньор в “Левски” е Росица Коцева.

Томова тренира тенис от 6-годишна.
Томова тренира тенис от 6-годишна.

За Виктория се заговори, когато стана европейска шампионка до 14 г. Последва договор с IMG и мениджъра Оливър ван Линдонк, който работи и със Сесил Каратанчева. След изтичането на контракта

няма мениджър и

с тази задача се

занимава треньорът

Михаил Кънев,

който отговаря и за физическата подготовка.

Защо след европейската титла последва нещо като застой в кариерата на симпатичната софиянка?

“Имаше прекалено големи очаквания към мен. Всеки говореше какво мога да постигва в бъдеще, а това определено ми тежеше. Но това се отнася почти за всеки, когато е в пубертета. Много тенисистки, които бяха сред най-добрите на тази възраст, вече са се отказали. Добре е, че аз все още играя, защото имах доста трудни моменти”, обяснява Томова.

Както при повечето професионални състезатели извън топ 100 и при нея сериозен проблем е намирането на пари, за да пътува по турнири. Тя разчита на стипендията от 50 000 долара от Международната федерация, която получи със сериозното съдействие на ръководството на българския тенис. През тази година получава още $ 25 000.

Виктория няма нито един спонсор.

Вече две години

играе с едни

и същи ракети

Използва Babolat, но няма договор, защото фирмата сключва такива само с играчи от топ 50, а изискванията са такива, че българката не може да ги покрие. Но на “Ролан Гарос” в Париж все пак е получила няколко ракети.

Още като 9-годишна Томова спечели турнира в академията на Ник Болетиери в Брейдентън, Флорида, където възрастовата граница е 12 г. При първото си посещение в САЩ с баща си остава 3 месеца, но тази държава определено не ѝ харесва, защото повечето неща са по-различни. Предпочита си Европа.

Вики с трофея от турнира в академията на Ник Болетиери
Вики с трофея от турнира в академията на Ник Болетиери

“Когато четох автобиографията на Мария Шарапова и най-вече за нейното пристигане в САЩ и престоя в академията, намерих много прилики с това, което се случи на мен”, споделя Вики.

Състезателката от националния отбор на България за “Фед къп” няма талисман. Мечтае си скоро да влезе сред първите 100 на световната ранглиста, а след това и в топ 50. Лека-полека да върви нагоре.

Неприятен период за Томова бяха и петте месеца през 2015 г., когато не игра заради разтежение. Но по този въпрос е лаконична, защото по принцип

не обича да разказва

подробности

за контузиите си

На “Уимбълдън” Вики премина своя личен Рубикон. Очакваме да продължи все по-нагоре и да осъществява мечтите си. Както пише в един от най-известните си романи литературният манипулатор Пауло Коелю, всеки има лична легенда и трябва да върви към нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X