Напишете дума/думи за търсене

Хитринки за пиене на повече вода в горещите дни

Знаем колко е важно да сме хидратирани през цялата година особено през лятото. Знаем, че трябва да ядем повече плодове и зеленчуци. Чували сме за поне 8 чаши вода на ден, поне литър и половина, но колко от нас наистина се придържат към тези препоръки? Понякога с всички ежедневни задачи забравяме да си обръщаме повече внимание.

Дехидратацията може да доведе до проблеми като главоболие, раздразнение, мускулни крампи и дори лош дъх, които може да бъдат избегнати с приема на малко повече вода.

За щастие с малко креативност може сами да си напомняме да се хидратираме в летните дни.

Купете си чаша, която да ви кара да се чувствате готини

По същия начин, по който нов екип за тренировки може да ви мотивира да ходите по-често във фитнеса или в парка, една удобна и специално предназначена за вода чаша може да ви провокира да пиете повече течности. Съществуват много магазинчета и онлайн сайтове за оригинални подаръци, от които може да си изберете интересна чаша или пък да си направите такава по свой вкус. Например може да си отпечатате снимка на горещ ден на плажа или пък прохладна свежест на планинския водопад. Изборът е изцяло ваш.

Пийте водата със сламка

Макар и да изглежда леко детинско, а възрастният човек да е свикал да пие предимно коктейлите и фрапето със сламка, в действителност идеята е много проста – с пиенето през сламка течностите се приемат в по-голямо количество и по-бързо.

Настройте напомняне на телефона си

Ако все пак мислите, че няма да успеете да се поддържате хидратирани през летните дни, винаги можете да настроите телефона си да ви подсеща поне 3-4 пъти през деня. Освен това може да си инсталирате и конкретно приложение, което да следи ежедневния прием на вода.

Хапвайте пикантни храни

Макар и леко необичайно като подход, яденето на по-пикантни храни със сигурност ще ви „подсети“ да пиете вода.

Овкусете водата

Напоследък в някои заведения е много модерно сервирането на кана вода с краставица или лимон. Разбира се, изглежда ефектно, но се оказва, че тази комбинация е и много освежаваща. Може да добавите към водата си краставица, лимон, джинджифил, листа от мента или съставка, която ви допада.

Внимавайте с пиенето на алкохол

Дългите летни вечери предразполагат срещи с приятели и допълващите ги коктейл или два. Тъй като алкохолът е известен с това, че обезводнява организма, то с всяка алкохолна напитка пийте и поне една чаша вода или сложете повече лед в питието си.

Минерална, изворна или трапезна вода?

Що се отнася и до водата, която пиете, препоръчително е да се обръща внимание на състава и вида й. От значение е дали водата е минерална, трапезна или изворна. Минералната вода е богата на разтворени минерални вещества, бидейки високо и ниско минерализирана. Минералната вода съдържа полезни за организма вещества, но се счита, че високоминерализираната вода не е подходяща за ежедневна употреба, защото организмът се пренасища. Изворната вода има много по-ниска минерализация, а трапезната минава през обработка за пречистване.

Пийте вода с ниска минерализация

Съществуват три категории води: с много ниска минерализация (до 50 мг/л), с ниска минерализация (до 500 мг/л) и с висока минерализация (над 1500 мг/л). Когато избирате вода, най-добре е да редувате различните видове вода. От съвсем скоро на пазара се появи изворна вода „Роса“ – новото попълнение в портфолиото на компанията Кока-Кола. Тя е една от изворните води с най-ниски нива на минерализация в България - 50мг/л, а и е с ниско съдържание на натрий 2.7мг/л.

Изворната вода, каквато е „Роса“, е автентична и чиста, по-лека на вкус и екологично чиста. Тя помага за хидратацията на семействата с деца, опитващи се да се справят с балансирането между семейния живот и работата.

X