Напишете дума/думи за търсене

6 признака за инфаркт

Всяка година десетки милиони хора по света получават сърдечен удар. Много от тях оживяват, но други напускат този свят, особено ако вече са имали инфаркт.

Сърдечният удар често е резултат от отдавна болно сърце. Той настъпва, защото то все повече отслабва и кръвоносните съдове се стесняват. Когато артериите се задръстят с плака, сърцето е подложено на непосилен натиск да изпомпва кръв. И понеже е мускул, самото то отслабва и спира да работи добре.

"Сърдечният удар" (инфаркт на миокарда) се причинява или от коронарна тромбоза (съсирек в артерия), или от блокиран приток на кръв към сърцето.

Хората усещат инфаркта по различен начин. Не винаги има остра, пронизваща болка. Понякога той идва след бавно отслабване на сърдечния мускул с леки симптоми. Ако човек знае какво предвещава инфаркта, ще съумее да го изпревари и да се спаси. По-долу са изброени най-важните признаци. Ако изпитвате един или няколко от тях, идете на доктор незабавно.

Стягане в гърдите - Това е най-честият симптом, че сърцето е поставено натясно и се мъчи. Човек се чувства така, сякаш камък тежи на гръдния му кош. Появяват се болки в гърдите, гърба, врата, челюстта, ръката (или рамото) и високо под "лъжичката" в стомаха. Това са все признаци, че не стига достатъчно кръв до сърцето.

Симптоми на настинка и грип - Кашлянето и хриповете са начин, чрез който тялото се мъчи да усили кръвообращението. Общото усещане е "нещо ми става, разболявам се". Ако е налице и друг от изброените тук симптоми, значи сърцето е зле и инфарктът се е задал.

Студена пот и замайване - Ако изведнъж ви облее студена пот и кожата ви стане лепкава без причина, това може да е предвестник на инфаркта. Замайването пък се дължи на недостатъчен приток на кръв към мозъка.

Силна умора - При сърдечните болести винаги има повратна точка. От тях не се разболяваш вчера или онзиден, както от заразните. Когато сърцето стигне тази повратна точка и повече не издържа, притокът на кръв е силно намален и има внезапен и много силен енергиен спад. Човек просто грохва и му е толкова трудно да иде до пощенската кутия, колкото да бяга маратон. Ако се случи, викайте линейка незабавно.

Обща слабост - Мускулите не получават нужните им хранителни вещества и кислород чрез кръвта, защото оросяването им е слабо. Чувства се изтощение, което е протяжно и поради това се различава от внезапната тежка умора.

Задъхване - Белите дробове не работят добре, тъй като сърцето е зле. Ако все не можете да си поемете дъх както трябва, проблемът не е в дихателния ви апарат, а в намалелия приток на кръв към и от сърцето.

Да се поддържа сърцето в добро здраве, е лесна работа, съвсем не са нужни кибернетични знания. Първото нещо е да си отворите очите за добрата храна. Яжте плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и си набавяйте полезни мазнини и белтъчини, като избягвате сладкото и солта. Набраните на полето билки и подправки също помагат. Второто вече счупи рекорда по повтаряне до втръсване - движете се повече, уморявайте се по малко, вършете физическа работа.

Обездвижването, хроничният стрес, яденето на преработени храни и приемът на медикаменти все някой ден ще ви разболеят от нещо - бъдете сигурни. Конкретно за приема на лекарства, които биха докарали сърдечен удар, има кратко пояснение от Американското дружество на кардиолозите:

"Инфарктът се причинява от коронарна болест на сърцето и високо кръвно. Някои класове лекарства обаче водят до сърдечен удар при хора без сърдечно-съдови заболявания или с проблем в лявото предсърдие. Това са антидепресантите, цитостатиците, имуномодулаторите, лекарствата за блокиране на калциевия канал, нестероидните средства срещу възпаление, лекарствата за аритмия и обезболяващите. Хората с причинени от лекарства инфаркти са малка част от жертвите на сърдечен удар. И все пак това е най-лесният за избягване причинител на инфаркта."

Изчислено е, че 80% от сърдечните болести и инфарктите в ранна възраст се предотвратяват с възприемане на здравословни навици. Но най-добрата новина за всеки, ако остане жив, е, че пак не е късно да промени поведението си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X