Напишете дума/думи за търсене

Ицко Финци: С Лиза жълтините ни заляха

Финци във вихъра на концерта

Всяка сутрин Ицко Финци взима 4 големи 10-литрови бутилки от минерална вода и изминава 2 км до един морски залив. Там, дори рискувайки да го повлекат вълните, ги пълни с морска вода. В дома му водата се стопля и в нея се къпе дъщеря му Матилда.

Той и съпругата му Лиза Боева дадоха проникновено интервю в предаването “Преди обед” по Би Ти Ви, признавайки, че мълчанието не им е донесло спокойствие. “Решихме да проговорим, защото жълтините ни заляха.

Излязох с

петдневното

ни дете от клиниката

и ме заслепиха

светлините на

десетки фотоапарати. Ето, сега сме готови и ще разкажем нашата истинска история”, заяви Лиза Боева в предаването.

Историята тръгва от амбициозния студентски проект на Лиза, чийто ментор е проф. Георги Дюлгеров. “Мегаломански беше”, шегува се Лиза. Тя включила в него дузина известни актьори (знайно е, че в тези студентски проекти се участва про боно - б.р.). Дюлгеров прегледал листата и се пошегувал: “Е, можеше и да включиш и Ицко Финци!”, за да ѝ даде знак да не се увлича и да не се мери толкова за висока топка, закача я Дюлгеров. Знайно е, че Финци е изключително внимателен към ангажиментите, които поема. Искал да ѝ каже “Смири се, момиче!".

Но Лиза се

амбицирала!

И наистина поканила Финци за своя студентски проект - нещо, което никой дотогава не бил успял да постигне. Защо Финци приема? Споделя, че сценарият го е заинтересувал. Приел да участва.

Резултатът?

След много клюки, след много интриги и след много години разлика сега са заедно. Лиза е до Финци, Финци е до Лиза и между тях е прекрасната Матилда - тяхната дъщеричка, която на година и половина уверено щапука и дори танцува, защото е щастлива със своите любящи родители. Кръстена е на майката на Финци.

“Когато Сами беше хлапе, аз бях денонощно зает със снимки, със спектакли. Не успях да споделя детството му, израстването му. Сега с Матилда

виждам как едно

човече навлиза

в живота

и аз му помагам, доколкото мога, в това”, споделя Ицко Финци. (Синът му Самуел от пианистката Гина Табакова е световноизвестен актьор, с изключителна кариера в Германия, роден 1966 г. - б. р.). Разделят се с Гина, когато Сами е на 13 г.

Финци има великолепен апартамент на най-култовата столична улица “Московска”. Но... сега живее в къща край морето. Там са като в “дядовата ръкавичка”, разказва Лиза.

“Избрахме да живеем близо до брега. В България разстоянията не са големи. Още като видяхме къщата, възкликнах : Това е нашият дом”. Предложиха ни я наши приятели архитекти. Наблизо има отлична клиника, за сме спокойни. Оказа се уютна, топла, прегърна ни като “дядовата ръкавичка”, споделя Лиза. Там Матилда е щастлива. Често им гостуват приятели, за които има отделни кътове. Помагат в грижите за Матилда, когато мама и татко са заети. Не ѝ е лошо - минава от скут в скут, шегува се мама Лиза.

В къщата има пиано,

цигулка, а Ицко си

купил и акордеон. Звучи музика, а Матилда, едва е проговорила, но вече танцува на простичките мелодии, които тати Ицко свири за своето момиченце. А е едва на година и половина! И вече танцува като принцеса. Неговата принцеса. И двамата са толкова щастливи.

Има ли грижи Ицко Финци за своята девойка? В предаването “Преди обед” водещият Александър Кадиев през цялото време се опитваше да акцентира на възрастта на таткото. Над 80-те, голяма разлика с възрастта на майката. И двамата с Лиза отвръщаха на провокацията с усмивка и с резултата - прекрасната Матилда.

“О, каква е моята

задача за нея?

Всяка сутрин слагам в колата 4 големи бутилки от минерална вода. Пътувам 2 км до най-близкия плаж. Нагазвам и ги пълня с морска вода. После къпем Матилда с нея”, разказва актьорът.

Кога пламнала любовната искра между тях? Смеят се. Лаконични са. Просто е станало. Но са видимо щастливи заедно. Един до друг.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X