Напишете дума/думи за търсене

Вдъхновяващата история на Анета Савова - бивш банкер, днес ментор на успешни жени

Въпреки обещаващата корпоративна кариера, която я чака, Анета избира да поеме по пътя, който е по-интересен и по-вдъхновяващ за нея и прави генерална кариерна промяна, снимка личен архив
Въпреки обещаващата корпоративна кариера, която я чака, Анета избира да поеме по пътя, който е по-интересен и по-вдъхновяващ за нея и прави генерална кариерна промяна, снимка личен архив
С какво по-конкретно се занимава твоята академия „Успешни жени“?

Това е консултантска компания, която е посветена на развитието на жените в корпоративния свят и бизнеса за постигането на следващо ниво в растежа им. Ако живеехме в предходното време, това щеше да означава просто поредното повишение, поредната награда в стълбицата на властта, достигането до заветния директорски офис. Но във времето, в което „Успешни жени“ съществува, имаме възможност без борба, без мускули, без агресия, без доминиране да имаме успех по различен начин. Различното е именно в

свободата, която притежаваме – свободата да избираме коя формула е най-подходяща за нас

За някои жени тази формула е повече изява, повече вземане на централно място, повече кариерни постижения. За тях е необходимо да покажат качества, които не са ни съвсем присъщи, например да са видими, да поемат стратегически важни за компанията проекти, да развиват мрежата си от контакти и да надграждат авторитета си. Жените страним от всичко това, защото го приемаме за политическа игра и като такава - за некоректна и нечестна. За други жени е повече спокойствие. Имала съм случаи с жени, които избират да отстъпят крачка назад и да останат на по-ниско ниво, за да си гарантират житейско спокойствие. Защото във върховете на властта е трудно, нещо, което не се вижда на пръв поглед. Една жена трябва да знае, че има избора да вземе най-доброто за нея решение във всеки етап от развитието си.

Тоест ти си не показателната табела към директорския офис, а към най-доброто за жените и всъщност това е новото понятие за успех?

Категорично. Успехът е много по-гъвкав днес. Повечето хора имат стереотипни възприятия за него. Вярвам, че в същото време много жени се променят и имат шанса да живеят съвсем различен и наистина добър живот по техните правила.

Върху какви конкретни способности в себе си трябва да работим, за да постигнем този успех?

Често се казва, че на жените им липсва увереност. Тази увереност също се приема стереотипно – представяме си една уверена жена винаги изправена, раменете са дръпнати назад и т.н. Тя бързо взима решения, тя отсича. Това е увереност в мъжко дефинираните граници, която ние, жените, сме възприели. Увереността обаче може да бъде много по-мека, тиха и устойчива, когато е с различен корен. Една жена може да е добре центрирана в себе си, да знае кои са нейните приоритети, нейните ценности, да знае с какво е съгласна и с какво не, и да взима решения от тази позиция, без да парадира и без да се налага. Да не отстъпваш от принципите си, дори когато е трудно създава такава увереност и авторитет, които, повярвайте ми, се разпознават и помнят. Както виждате, само волевата позиция на тялото и доминиращата сила в йерархията не са достатъчни и смея да твърдя изживяха времето си.

Чисто професионално на нас ни е необходимо и да умеем да бъдем по-видими. Това е нещо, което много жени не обичат – понякога те са изключителни професионалисти, но когато трябва да покажат работата си, имат задръжки. Другото качество, в което смятам, че сме изключително добри, но се пазим от него, е създаването на мрежа от контакти и познати. Жените са добри в общуването, в свързването помежду си, в реферирането една към друга, в намирането и препоръчването на помощ – това само по себе си е мрежа. Но когато трябва да използваме тази мрежа за себе си, за да ни подкрепи или за да ни отвори правилната врата, се въздържаме, защото го приемаме за връзкарство. Мъжете обаче си имат техните мъжки клубове и връзки, откакто свят светува. Вярвам, че благодарение на онлайн средата, която създаде много женски кръгове, това свързване започна да се случва и сред нас.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X