Напишете дума/думи за търсене

8 невероятни лечебни трика

Макар да е обект на изучаване още от зората на цивилизицията, човешкото тяло продължава да крие много тайни. Вие си мислите, че съвременната медицина вече ги е разгадала, но в много случаи тялото - незнайно защо - реагира на баене, билки и масажи по-добре, отколкото на фармацевтични препарати и на медицински интервенции.

Ето специално за любителите на рубрики като "Невероятно, но факт!" няколко прости трика с бърз ефект при най-банални оплаквания.

1. Дращене в гърлото

При зачервено гърло, освен да се пие чай с мед, може да се прави и гаргара със солен разтвор (1/2 чаша топла вода с 1 с.л. морска сол). Но тези трикове ги знае всеки. При упорито дращене в гърлото с кашличен спазъм, който не минава, може да... се почешете по ухото. Всеки специалист по уши-нос-гърло би обяснил, че чрез почесване по ухото се стимулират нервните окончания в ушната мида, а те предизвикват рефлекторна мускулна реакция в гърлото и спазъмът минава.

2. Срещу стрес

Ако сте стресирани, наплискайте се с много студена вода. Така се отключва т.нар. рефелекс за гмуркане при бозайниците. При него тялото се насища с кислород. Скоро след рязкото охлаждане мускулите отново се загряват и това ги отпуска. Общият ефект е бързо успокояване.

3. При страх от инжекция

Може би ви е непоносима мисълта как сестрата ще ви прободе с инжекция. Следващия път, когато давате кръв за изследване, просто се изкашлайте в мига, в който тя забива иглата. Но ще е добре да й кажете какво възнамерявате да направите, иначе тя може да не улучи вената. Кашлицата ще се смеси с усещането за убождане и вече няма да ви е страх от него.

4. Отпушване на носа

Запушен нос се прочиства бързо, като натиснете с върха на езика високо по свода на устата и едновременно с това натискате с палец челото между веждите. Притискайте така 20 секунди и отпуснете. Секретът от синусите ще се стече в гърлото и ще започнете да дишате по-леко.

5. При изгаряне

Ако си изгорите на печката, не търсете лед, а притиснете с възглавничките на пръстите си изгореното място. Така няма да ви излезе мехур и още по-важно - няма да ви остане белег.

6. Против зъбобол

При хора с чувствителни зъби може внезапно да ги заболи някой от тях. Да сложат кубче лед на опакото на дланта си и да разтрият с него меката част между палеца и показалеца. Усещането за допир на леда ще надделее над усещането за болка и зъбът ще им мине незабавно.

7. За успокояване

Ако някой ви къса нервите и не ви свърта на едно място от яд,... духайте към пръста си. Това е наглед абсурден трик, но той насочва вниманието към дишането, вагусният нерв се отпуска и в резултат се забавя сърдечният пулс.

8. Против мигрена

При главоболие няма нужда да пиете хапче. Просто разтрийте меката част на лявата длан между палеца и показалеца с палеца и средния пръст на дясната ръка. След 2-минутен масаж повторете процедурата на другата ръка. Тази точка на дланта се използва при акупресура за раздвижване на кръвообръщението и от това болката в главата отшумява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X