Напишете дума/думи за търсене

Мозъците на жените с 3 години по-млади от тези на мъжете

СНИМКА: Pixabay

Ново проучване показа, че поне с три години мозъците на жените са биологично по-млади от тези на мъжете на същата възраст.

В изследването, публикувано вчера, 4 февруари, в списание Proceedings of National Academy of Sciences, учените анализират изображенията от сканирането на мозъка на повече от 200 възрастни, като по-конкретно разглеждат метаболизма на мозъка, променящ се с времето. Те установяват, че на базата на тези метаболитни нива, женските мозъци се проявяват средно като около три години по-млади, отколкото мъжките мозъци от същата възраст, съобщава Live Science.

Резултатите все още трябва да бъдат потвърдени в последващи проучвания. Но ако това е вярно, изследователите предполагат, че наличието на метаболично „по-млад“ мозък може да осигури на жените „известна степен на устойчивост към промените, свързани със стареенето“ в мозъка. Това на свой ред може да помогне да се обясни защо жените са склонни да изпитват по-малък когнитивен спад с напредването на възрастта, предава OffNews.

И все пак са необходими още много изследвания.

"Всъщност не знаем какво означава това", заяви водещият автор на изследването д-р Ману Гоял (Manu Goyal), асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис. Възможно е обаче това да обясни защо "жените не изпитват толкова когнитивен упадък [като мъжете] в по-късните си години, ... защото техните мозъци са де факто по-млади".

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X