Напишете дума/думи за търсене

Новият хоспис „Вита“ цели пациентите да се чувстват като у дома си

Д-р Анна Савчева от 1996 година е медицински управител и спeциалист по вътрешни болести в болница и ДКЦ "Вита". Тя е оторизиран лекар към посолствата на САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Ето какво сподели тя по повод откриването на новия хоспис „Вита“.

Какво значи хоспис и каква е разликата от старчески дом?

Да, в информационната среда често се бъркат тези две понятия. Хоспис е лечебно заведение, в което медицински и други специалисти осъществяват палиативни грижи за хора с увреждания, хронично болни, болни в слединсултни състояния, терминално болни пациенти, медицинско наблюдение, поддържащо лечение, здравни грижи, насочени към лекуване на пациента. За разлика от старческите домове в хосписите има възможност за извършване на диагностични и терапевтични процедури, долекуване на различни медицински състояния, а не просто ежедневни грижи за пациента.

Пациенти с какви заболявания ще приемате?

В хоспис "Вита" ще се приемат пациенти с онкологични заболявания, имащи необходимост от палиативни грижи, поддържащо лечение и рехабилитация; пациенти след инсулти; пациенти след ортопедични и други операции, имащи нужда от долекуване, възстановяване и рехабилитация, както и пациенти с деменция.

Защо откривате хоспис "Вита" точно сега?

"Вита" като лечебно заведение за доболнична и болнична помощ съществува повече от 25 години. Нашият опит показа, че често пациентите имат нужда от медицинска грижа след изписване от болницата. Част от болните хора се нуждаят от продължителна грижа и наблюдение, от рехабилитация. Това е трудно и понякога невъзможно да се осигури от близките в домашни условия. Населението на България, както и повечето развити държави, застарява и съответно броят хора, които имат нужда от медицински грижи и подкрепа, непрекъснато нараства. Нараства и броят на самотните възрастни хора, които освен нужда от медицинска грижа и подкрепа, имат нужда и от социални контакти и внимание.

Какво отличава този хоспис от останалите подобни лечебни заведения и какви са неговите предимства?

Както вече споменах, "Вита" е лечебно заведение с дългогодишен опит. Ние разполагаме с екип от утвърдени специалисти в различни области на медицината, които работят в екип от дълги години. Пациентите на хоспис "Вита" ще имат възможност при необходимост да получат незабавна консултация от съответния специалист, както и от извършването на необходимите диагностични изследвания на място.

Какъв е професионалният екип, който ще се грижи за пациентите? Какви хора сте подбрали, за да се справят с тази много специфична работа?

Професионалният екип, които ще се грижи за нашите пациенти, се състои от лекари, медицински сестри, болногледачи и рехабилитатор. Всички те са с опит при работа с възрастни и увредени пациенти. На разположение за прегледи и консултации са и всички специалисти на болница "Вита". Следователно ние можем да предоставим при нужда най-качествено медицинско обслужване на всеки болен.

Може ли според Вас да се променят обществените нагласи, че хосписът е мрачно място, където захвърляме нашите близки, за да се отървем от грижите за тях?

Нашето желание и цел е да създадем лечебно заведение, където пациентите и техните близки да се чувстват добре, уютно като у дома, в сигурните ръце на нашия екип. И ще работим упорито, за да го постигнем.

Как може да се облекчат страданията не само на пациента на хосписа, но и на неговите близки, за които цялата тази ситуация често пъти също е драматична?

Нашите пациенти ще получат както адекватните медицински, палиативни и рехабилитационни грижи, така и личното отношение на всеки член от екипа ни.

Аз смятам, че всеки човек трябва да получи достойна грижа, не само медицинска, но и чисто човечна, да не се чувства изоставен и самотен, да има чисто легло и топла храна.

Екипът на хоспис "Вита" иска да помага и подкрепя не само пациентите, но и техните близки, които също страдат и имат нужда от съдействие.

В тази връзка при необходимост на разположение на нашите пациенти е и специалист психолог. Услугите, които хосписът предлага, всъщност ще бъдат разнообразни и многостранни, в зависимост от състоянието на конкретния пациент. Подробности може да намерите на нашия сайт www.vita.bg.

X