Напишете дума/думи за търсене

5 г. затвор за семеен тормоз и доживот за убийство след домашно насилие

Снимка: Pixabay

До 5 години затвор ще грози всеки, който системно преследва настоящата си или бивша семейна половинка. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Наказателния кодекс, внесени от парламентарната шефка Цвета Караянчева.

За първи пък в закона следенето се квалифицира като престъпление. Наказанието е до 1 година затвор или пробация, но когато следенето става в условията на домашно насилие затворът е до 5 години. За преследване се счита всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което води до насаждане на страх за неговата безопасност или тази на негови близки, записаха депутатите. Заплашителното поведение може да се изразява в следене, поява на местоработата или на други места за социални контакти, показване на лицето, че е наблюдавано или дори до стигане до нежелана комуникация чрез всички възможни средства като телефонен тормоз или чрез социалните мрежи.

Всички мерки важат и за бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала.

До 6 години зад решетките при закана вкъщи, предвиждат още промените. Като закана бе определено престъпление против личност или имот, или против личността или имота на близки, което би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Отпадна обаче внесеният първоначално текст за наказание конкретно за психически тормоз, защото според юристи той е трудно доказуем в съда.

Затова психическият тормоз влиза в общата дефиниция за домашно насилие. Така за престъпление, извършено в условията на домашно насилие, ще се счита системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост спрямо бивш, настоящ съпруг, лице, с което насилникът съжителства или от което има дете.

От 15 до 20 години затвор или доживот без право на замяна е наказанието за убийство в условия на домашно насилие.

При тежка телесна повреда у дома санкцията ще е от 3 до 15 г., а за средна между 2 и 10 г.

От 3 на 6 г. затвор се увеличава максималното наказание за принудителни бракове.

Между 3 и 10 г. затвор пък ще има при отвличане на половинката, детето или друг от семейството или при лишаване от свобода.

Вдигат се глобите за родители, които отказват на бившата си половинка да вижда детето си след развод при условие, че има съдебно решение. Санкцията за синдрома "родителско отчуждение" става от 2 до 5 хиляди лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.

При рецидиви глобата може да скочи от 5 до 10 хиляди лева. Предвидена е и пробация.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че са искали данни от прокуратурата по тези казуси, от които става ясно, че 3/4 от сигналите са завършили без обвинения, а 1/4 са внесени в съда. В резултат в работната група са решили да вдигнат глобата, защото смятат, че ще е по-ефективна, а преследването след тъжба на пострадалите като частен обвинител, т.е жалба от частен характер, както е било преди 2007 г.

Това е удар срещу домашното насилие, с тези думи Цвета Караянчева благодари на депутатите за единодушието при приемането на промените. И ги призова и по други важни за хората теми да работят така единно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X