Напишете дума/думи за търсене

Защо актьорът Били Портър се появи с рокля на "Оскар"-ите?

Били Портър Снимки: Ройтерс

На тазгодишните награди "Оскар" актьорът Били Портър разби модните норми като се появи на червения килим с  непримиримо страхотна рокля, пише "Вог".

Тоалетът е дело на дизайнера Кристиан Сириано и представлява умело съчетание между фрак и рокля. Игра на мъжественост и женственост, тази визия разтърси строгия холивудски дрескод и разчупи всички стереотипи.

За Портър този избор е много личен. Според актьора, стилът му е силен начин да изрази себе си.

"Винаги съм бил вдъхновен от модата. Баба ми и майка ми винаги са били стилни жени. Израснах, обичайки модата, но имаше граници, към които трябваше да се придържам. Когато си чернокож и си гей, мъжествеността ти е под въпрос. Справих се с много хомофобия заради избора си на облекло", споделя Портър.

Участието му в пиесата "Извратени ботуши"("Kinky Boots") променя мирогледа му. Били споделя, че след като е обул токчета, се е почувствал по-сигурен от всякога. 

"Опитвах да се впиша в представите на другите. Носенето на токчета ми даде силата да освободя една част от себе си", разказва актьорът.

"Сега съм в позиция, появявайки се на червения килим, в която мога да говоря чрез дрехите си. Целта ми е да бъда ходещо политическо изкуство, всеки път когато се появя. Да предизвикам очаквания. Какво е мъжественост? Какво значи тя? Жени всеки ден се появяват в панталони. Но в момента, в който мъж се появи в рокля, морето все едно се разцепва. Случи ми се на наградите "Златен глобус"", обяснява Портър.

На церемонията актьорът се появява в сребрист костюм с огромен плащ. Вътрешната му част е в електриково розово, а на външната му, на гърба на Портър, е избродирана паунска опашка. Изработката на уникалния костюм е отнела 6 месеца.  

"Имах смелостта да разцепя статуквото. Вярвам, че мъжете на червения килим биха искали да играят повече. Тази индустрия е маскарад, но актьорите се страхуват да играят, защото ако излязат от статуквото, може да не бъдат приети добре, да загубят образа на супергерои. Такава е истината, сблъсках се с това", категоричен е провокативният актьор.

"Винаги съм искал да нося рокля, просто не знаех кога е подходящото време. Бях вдъхновен. Има толкова много различни хора от различни раси. Бях на модно ревю на Кристиан Сириано. Обожавам го. Винаги съм искал да работя с него. На едно парти отидох при него и му прошепнах "Ще ми ушиеш ли рокля?", а той ми отвърна - "АБСОЛЮТНООО", разказва Портър.

"Искахме да съчетаем женското и мъжкото. Не съм драг кралица (б.а. мъже, които се обличат и гримират като жени с развлекателна цел), аз просто съм мъж в рокля. Но понеже имах и работа за вършене, трябваше да дам няколко интервюта след червения килим, ни хрумна идея. Кристиан направи така, че да мога да сваля роклята за интервютата и да съм с панталон за тях", разказва още актьорът.

"Почувствах се жив. Почувствах се свободен и красив. Удивително е колко могат да повлияят дрехите върху духа на човек. Леля ми обичаше да казва: "Обличай се според работата, която искаш, не според тази, която вършиш". Искам хората да проумеят, че не трябва да разбират или дори да са съгласни с идентичността или истините на другите хора, но всички трябва да се уважаваме помежду си. Това е моята мисия", заяви Портър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X