Напишете дума/думи за търсене

Съдовете за десерти, които е добре да имаме в кухнята

Любителите на домашни сладкиши може да нямат нужда от тази статия, но понякога се случва така, че не приготвяме вкъщи любим десерт само защото няма подходящата форма или съд. Ще ви запознаем с видовете съдове за десерти, които е добре да имате винаги под ръка.

Обикновена кексова форма

И бабите ни печаха кексове в такива форми, но вече се предлагат от толкова видове материали, че има и за най-претенциозните. Може би най-удобни са силиконовите, защото не залепват, не загарят, кексът се вади лесно, а формата е гъвкава и може да се побере свободно в някоя по-малка тенджерка, да речем. Тази форма е задължителна, защото освен кекс в нея може да си направите терин, пастет или някоя друга вкусотия

Тортена форма с обръч

Тя ви е задължителна също, защото в нея е най-лесно да се приготвят блатове, както и някои видове торти, които имат нужда от стягане. Тези форми обикновено са тефлонови, така че, ако има опасност това, което печете, да загори, слагайте хартия за печене и няма да се налага да ги търкате и да изхабите тефлона.

Важно

Имайте предвид, че всички тефлонови съдове са пригодени за печене до 200 градуса. При по-висока температура тефлоновото покритие отделя канцерогенни вещества.

Голяма кръгла или продълговата тава

Тя, разбира се, не е само за десерти, но е задължителна за печенето на баница, баклава, голям сладкиш и други. Дори да правите дребни сладки, вие ги подреждате върху тава. Тези съдове също се предлагат от различен материал, въпрос на ваш избор е. Имайте предвид, че тавите могат да се окажат по-големи от фурната ви, не разчитайте, че са стандартни размери.

Формички за мъфини

Мъфините, които са като малки кексчета, станаха много популярни последните години поради това, че се приготвят лесно, сервират се лесно и са красиви. Формички за мъфини може да намерите всякакви, като отново и тук много хора предпочитат силиконовия вариант. Ние обаче ви препоръчваме, ако често приготвяте такива десерти, да си вземете хубава форма за 12 броя мъфини, защото се пълни по-лесно, когато е в голяма и компактна форма. Силиконовите са много леки и има опасност при наливане на тестото и ако бързате, сместта да се поразлее оттук-оттам. Освен това в силиконовите не е удобно да се слагат книжни хартийки. А те са чудесни за сервиране след това.

Други видове формички

На пазара ще срещнете вече всичко – тематичните за идващия сезон елхички, както и сърца, човечета, влакчета, животни и други. Ако приготвяте нещо за дете, най-вероятно то ще се зарадва да види кекса във форма на любимото си животно. Психолози съветват злоядите деца да се прилъгват за ядене и с такива методи. Във всички тези форми можете да печете кексове и сладкиши, блатове, да замразите сладолед, да наредите дори някоя солена торта и т.н.

Тук ще включим и формичките за сладки, които съвсем определено се предлагат в най-разнообразни видове.

Форма за пай

Те са два вида – обикновени и такива с вадещо се дъно. Предимството на тези с вадещото се дъно е, че лесно ще отделите сладкиша или соления киш. Неудобството е, че при слагане на тестото, ако се налага с пръсти да го доуформите по стените на формата, основата ще е нестабилна и ще ви е по-трудно. Така или иначе е добре да имате две форми за пай – по-малка и по-голяма. Има много рецепти за пайове, кишове и тарти и количеството тесто е различно при всяка.

Малки къдрави формички

Те са предназначени за приготвяне на тарталети. Може би не са задължителни за всяка кухня, но направите ли веднъж нещо в тях, ще се влюбите във външния му вид. Прекрасни са за сервиране на предястия също така, а идват празници и може да изненадате гостите си с киш Лорен в индивидуална формичка например.

Огнеупорни купи

Те са удобни от гледна точка на това, че може да наблюдавате процеса. Подходящи са за кремове, плодови салати и други видове десерти, но имайте предвид, че не трябва да ги слагате студени в силно загрята фурна. Освен това този материал лъже, че не залепва. Ако тестото ви не съдържа достатъчно количество мазнина, за да не лепне, намажете формичките с масло, преди да изсипете сместта в тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X