Напишете дума/думи за търсене

9 типа организми според китайската медицина. Какъв е вашият?

Упражненията с топките баодин са полезни за възстановяване и поддържане на здравето.
Упражненията с топките баодин са полезни за възстановяване и поддържане на здравето.
5. Тип слуз – влага (задържане на течности в организма)

Хората от този тип обикновено са с наднормено тегло, по характер са благи, но непоклатими и търпеливи. Повечето от тях са с мазна кожа, имат лепкаво усещане или сладък вкус в устата, обилен секрет в гърлото, лесно се потят и изморяват, задъхват се, обичат сладката и мазна храна, а езикът им е с дебел налеп. Чувстват се некомфортно при влажно и дъждовно време. Предразположени са към диабет или сърдечно-съдови заболявания.

На хората, които задържат течности в организма, се препоръчва да консумират по-лека храна и да избягват твърде мазната и сладката. Те трябва да се погрижат помещенията, където стоят, да не са влажни, да прекарват повече време на слънце, да намалят излизанията в студените или дъждовни дни. Подходящи спортове за тях са ходенето, джогингът, плуването и танците.

6. Тип влага – горещина (излишък от влага и горещина в организма)

Хората от този тип са с нормално или слабо телосложение. Те са раздразнителни и избухливи личности. Кожата на лицето им е мазна, често с пъпки или акне, горчи им в устата и обикновено имат лош дъх, лесно се изморяват и чувстват тялото си тежко, урината им е жълта, изпражненията полутечни, а езикът с жълт налеп. Те са чувствителни към влагата и горещината, особено през късното лято и ранната есен. Предразположени са към кожни заболявания и затруднено уриниране.

Хората с излишък от влага и горещина в организма е препоръчително да се хранят с лека храна като червен боб, целина и краставици. Помещенията, където прекарват повече време, е желателно да са сухи и добре проветрени. За тях са подходящи по-интензивните спортове като бягането на дълги разстояния, плуването и/или спортовете с топка.

7. Тип застой на кръвта

Хората от този тип са нетърпеливи и разсеяни, често забравят. Те обикновено изглеждат тъжни, имат петна по лицето, тъмно-червени устни, тъмни кръгове под очите, груба кожа, синини по тялото и разширени вени, а венците им кървят, когато си мият зъбите. Този тип хора се чувстват некомфортно при студено време.

За да подобрят кръвообращението и да премахнат застоя, в менюто им трябва да присъстват храни като черния боб, водораслите и репичките. Желателно е да танцуват редовно и да се занимават с бодибилдинг, което се предполага, че ще възстанови нормалния поток на кръвта и енергията Ци.

8. Тип застой на Ци

Хората от този тип са със слабо телосложение. Те са нестабилни емоционално, меланхолици или подозрителни по природа, често изпадат в депресии, нервни са или се тревожат за незначителни неща, често въздишат и се оплакват от учестено сърцебиене. Трудно се справят със стресови ситуации, особено през зимата и есента, както и в дъждовни дни. Предразположени са към безсъние, депресия, тревожни разстройства и бучки в гърдите.

При застой на жизнената енергия Ци се препоръчва консумацията на повече водорасли и глог, които ще помогнат за преодоляването на меланхолията и ще нормализират потока на жизнената енергия. Желателно е този тип хора да участват в повече дейности на открито като танци, спортове с топка или игра на шах.

9. Специален тип (предразположен към алергии)

Хората от този тип са слаби по рождение, силно чувствителни към лекарства, храна, миризми, полени и други алергени. Често страдат от запушен нос, хрема, задъхване, уртикария, сърбежи и дори лилави петна и подкожни кръвоизливи. Сред най-честите здравословни проблеми, към които са предразположени, са алергиите към лекарства, сенната хрема, екземите и астмата. Те се справят трудно с външните влияния, а здравословното им състояние се влошава при смяната на сезоните.

Хората от този тип, трябва да консумират храни, които подсилват циркулацията на енергията Ци. Сред тях са картофите, гъбите и пилешкото месо. Желателно е да избягват пикантните и дразнещи храни като телешкото, морските дарове и патладжаните, както и кафето и силния чай.

За да се предпазят от алергични реакции, трябва да поддържат чисти и проветрени помещенията, където живеят, и да не отглеждат домашни любимци.

Из „Здраве от Китай според сезона”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X