Напишете дума/думи за търсене

Ползи и рискове на гъбата ярсагумба

Гъбата ярсагумба, научно наименование Ophiocordyceps sinensis, е вид ендопаразитна гъба, която расте паразитно върху ларвите на някои насекоми. Тя произлиза от планинските райони на Тибет и Непал, но е придобила популярност и в традиционната китайска медицина.
Според популярната литература е ефективна като сексуален подобрител и носи светското име „хималайска виагра“ във връзка с предполагаемите му свойства на афродизиак.

Какво представлява гъбата ярсагумба и какви са нейните свойства?

Гъбата пониква върху вид червей, който се мумифицира през зимата. След настъпването на пролетта ценното растение пораства и се превръща в „хималайска виагра“.

В страни като Непал, Тибет, Бутан и Индия цели семейства работят в търсенето и събирането на тази гъба, за да си изкарват прехраната. Недостатъкът е, че свръхексплоатацията е създала значителен недостиг, но на свой ред това е увеличило невероятно цената й. В Китай например някои мъже плащат до 100 000 евро за 1 килограм от продукта.


Свойства
Изчерпателен научен преглед, докладван чрез Pharmacognosy Reviews, уточнява, че гъбата ярсагумба се използва като имуномодулатор, противовъзпалително, противотуморно, антиоксидантно, антимикробно и сексуално средство.

По-специално е установено, че добавките, получени от тази гъба, повишават сексуалното желание както при мъжете, така и при жените, както и стимулират производството на тестостерон, намаляват малформациите на спермата и увеличават броя на подвижните сперматозоиди.

Въпреки че изследователите отбелязват важността на получаването на по-преки доказателства, засега констатациите показват, че Ophiocordyceps sinensis има потенциал като помощно средство при лечението на сексуална дисфункция, особено при мъжете.

Смята се, че консумацията на добавки от гъба ярсагумба също е свързана с подобрено физическо представяне. Тя увеличава производството на молекулата аденозин трифосфат (АТФ), която участва в мускулните енергийни механизми.

Тези ефекти не означават само по-добро представяне в спорта, но и на сексуално ниво. Необходими са обаче по-убедителни изследвания.

Други възможни употреби
• Изследвания, споделени чрез Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината, показват, че Ophiocordyceps sinensis има защитен ефект срещу преждевременно стареене. Това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти, което би предпазило от оксидативен стрес и увреждане на клетките.
• В традиционната китайска медицина гъбата ярсагумба се счита за противотуморно средство. Това обаче не е противораково лечение. Засега това е предмет на изследване. Доказателствата сочат, че има потенциал срещу рак на белия дроб, дебелото черво, кожата и черния дроб.
• Някои проучвания твърдят, че този вид гъба има антидиабетни свойства. Въпреки това не бива да бъде първи избор за лечение на диабет. Доказателствата сочат, че помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Безопасност и възможни странични ефекти на гъбата ярсагумба
Тъй като е толкова трудно да се придобие в естествено състояние, е разработена синтетична форма, наречена Cordyceps CS-4. Това се счита за естествено лекарство. Използва се в клинични условия в дози, вариращи от 1000 mg до 3000 mg.

Проблемите със сексуалната дисфункция винаги се изследват в лаборатории.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X