Напишете дума/думи за търсене

Кралица Елизабет вече няма да шофира (Видео)

Кралица Елизабет Снимка: Ройтерс

Британската кралица повече няма да шофира по обществените пътища в страната след катастрофата, която претърпя съпругът й – принц Филип, преди няколко месеца, съобщава БГНЕС.

92-годишната Елизабет Втора с удоволствие шофира своя „Ленд Роувър“, както и други коли от автопарка си, сред които и няколко „Ягуар“-а. Сега обаче британският монарх е взела решение да остави професионалните шофьори да сядат зад волана, вместо нея. Според запознати Елизабет Втора се е вслушала в съвет на екипа, който се грижи за сигурността й.

Кралица Елизабет и принц Филип Снимка: Ройтерс
Кралица Елизабет и принц Филип Снимка: Ройтерс

97-годишният й съпруг претърпя катастрофа през януари край провинциалното имение Сандрингам. Херцогът на Единбург не беше ранен, но пътниците в другата кола от произшествието, сред които имаше и бебе, бяха ранени. Няколко дни след инцидента и кралицата, и принц Филип бяха заснети от папараци да шофират без предпазни колани. Ден след публикуването на снимките, херцогът на Единбург обяви официално, че се отказва да шофира.

Кралица Елизабет Втора е единственият човек във Великобритания, който може да управлява МПС без шофьорска книжка и да се движи с автомобила си по обществените пътища в страната. На Нейно величество дори е позволено да шофира кола без регистрационен номер – привилегия, която имат и членовете на семейството й. Кралицата обаче е получила необходимото шофьорско обучение през 1945 г. във военен тренировъчен център.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X