Напишете дума/думи за търсене

Старци разбойници, или защо някои възрастни се държат неадекватно

97-годишният принц Филип, съпруг на британската кралица, шофира без предпазен колан два дни след катастрофа

Когато си виновен за катастрофа, при която са ранени две жени и малко бебе, малко вероятно е още на следващия ден да си поръчаш нова бърза кола и веднага да я яхнеш, при това без предпазен колан. Един 97-годишен дядо обаче стори точно това и не го спират нито компрометиращи снимки как отново е в нарушение на пътните правила, нито десетките вестникарски страници защо е добре на тази възраст вече да не шофира.

Този твърдоглав старец е съпруг на британската кралица. За него се грижи цял отбор лични секретари и помощници и със сигурност има кой да го вози и да го съветва как да се държи подобаващо. Изглежда обаче, принц Филип вече никого не слуша. Иначе няма как да си обясним арогантното му поведение след катастрофата. Вместо да се замисли за случилото се и да се извини на пострадалите, той отново е на пътя с висящи от колата му треви от офроуд каране. Полицията в графство Норфолк, където в момента живее, се чуди как точно да се справи със ситуацията. Твърди, че офицер е провел „подходяща беседа” с принца. Адвокат на кралската фамилия призовава медиите да не го съдят прекалено строго в името на дългите му години вярна служба към британската монархия. Друг обяснява колко жизненоважно е за принца шофирането – един вид последна сламка към неговата независимост, тъй като за всичко останало в неговия живот някой се грижи.

Вероятно всички тези хора са прави за снизходителното си отношение към съруга на Елизабет Втора. И това не е продиктувано само от специалния му статут. Просто принц Филип е на възраст, на която много хора започват да демонстрират неадекватно поведение и трудно да разбират колко опасни може да са последиците от него. Човешкият организъм е устроен така, че малцина успяват след 90 г. да запазят ума си бистър и реакциите бързи.

Повечето се провалят доста по-рано и учени смятат, че до голяма степен това се дължи на начина, по който емоционално се възприема стареенето. Ако човек се настрои, че е стар, в момента, в който се пенсионира, и доброволно се откаже от всякакви активности, има голям риск много бързо да го налегнат болести и психични проблеми. Дали това се е случило с принц Филип, предстои да се разбере. На практика той се отказа от публичните си ангажименти като член на кралското семейство преди по-малко от две години. До края на 2017 г. бе патрон или член на 780 обществени организации и активно се включваше в техни събития. Когато Елизабет Втора посрещаше чужди държавни глави на официални посещения, винаги бе до нея. Даже през 2016 г. лично повози с колата си гостуващия тогава в Лондон американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел. Нали се сещате, че ако имаше някакви съмнения в неговата адекватност тогава, Сикрет сървис никога нямаше да допусне това.

Днес обаче нещата са различни. Принц Филип води пенсионерски живот в имението Сандрингам, на около 180 км югоизточно от Лондон, далеч от светлината на прожекторите и публичните ангажименти. И е много вероятно и при него да са настъпили личностни изменения, както става при голяма част от възрастните. Защото редица прочвания показват, че съществува връзка между активния начин на живот и старческото слабоумие. Изследване на Института по психиатрия към Кингс колидж в Лондон установи преди години, че развитието на деменция може да се предотврати, ако се работи до по-късна възраст. Тъй като заболяването се характеризира с трайно намаляване на умствените функции и способности в резултат на масивна загуба на мозъчни клетки, учените смятат, че един от начините за борба с този процес е да се изградят възможно най-много клетъчни връзки в резултат на умствена и социална активност, която се поддържа през целия живот. По този начин е възможно да се създаде когнитивен резерв, който ще бъде бариера за появата на различни прояви на деменция, включително болестта на Алцхаймер. Един от най-надеждните начини това да се случи е хората да работят възможно до най-късна възраст, казва професор Саймън Лавстоун, един от авторите на проучването. Според Ребека Ууд, директор на неправителствена организация за болни от алцхаймер, обаче едва ли само по-късното пенсиониране е фактор да се предпазиш от болестта, дори и това да показва въпросното изследване. Тя подчертава, че обикновено от работа се отказват хора, които имат здравословни проблеми като високо кръвно или диабет например и не се чувстват достатъчно работоспособни. Иначе световна тенденция е пенсионирането да се отлага, за да се намалят финансовите загуби в личния бюджет.

У нас на пенсията все още се гледа като на малък, но сигурен доход и много хора я предпочитат пред липсата на трудова сигурност. В резултат през последните години хиляди българи избраха рано да намалят оборотите и психичните проблеми не закъсняха. Огласени преди дни правителствени данни показаха, че 47,4% от сънародниците ни над 55 г. не са в добро психично здраве при 36,1 процент средно за ЕС. Освен това нашите старци спортуват много по-малко от европейските си връстници, не използват активно като тях информационни технологии и интернет и само 9 на сто от тези над 65 г. работят, докато в съседна Румъния са 19,2%, а в Естония – 26,5%. Затова властите съвсем правилно са се загрижили за тях и са написали стратегия за справяне с проблема. Доброволчеството, клубовете по интереси и всякакви други форми за общуване са добър вариант и вероятно биха излезли доста по-евтино от лекарствата за психически болести. Защото друго британско проучване пък показва, че работата на обществени начала намалява с 22% риска от преждевременна смърт и кара хората да бъдат по-малко склонни към депресии. „Грижата за другите, особено благотворителността, може да ви даде даде усещане, че продължавате да сте полезен, и това да ви накара да се почувствате много по-добре емоционално. Освен това е важно да имате цел в живота. Ние работим не само за пари, но и за да помогнем на обществото”, казва професор Сара Харпър от Института за стареене в Оксфорд.

На острова на столетниците няма пенсионери

Наричат Окинава остров на столетниците, тъй като един на всеки 2000 от жителите му е над 100 г. Този факт кара много изследователи да търсят причините за дълголетието на местните хора.

Според различни проучвания основен фактор е храната. Живеещите на Окинава японци ядат основно зеленчуци и в пъти по-малко калории в сравнение със средния американец. Освен това житейската им концепция не включва пенсионерски живот. Тези от тях, които се трудят на полето или в риболова от деца, масово го правят, докато умрат. Житейският им принцип се нарича „икигай”, което означава „да имаш причина да ставаш от леглото”.

Островът се гордее с единствената в света дамска попгрупа от дълголетници. В нея се приемат само жени над 80 г. и обикновено билетите за представленията на KBG84 са разпродадени за месеци напред, съобщава Би Би Си.

Честа практика е възрастни хора да се наемат за трудна работа, тъй като се смята, че те имат по-голям опит и комуникационни умения в сравнение с млади специалисти. Например 99-годишният Франкланд е поканен като експерт по време на съдебен процес, в който шофьор отказва да признае вината си за катастрофа. Защитната му теза, че инцидентът се е случил заради алергична реакция вследствие на ужилване от оса, много подробно е оборена от Франкланд и той е осъден.

Агенции за набиране на персонал в Окинава обаче предупреждават, че започват да се сблъскват и с нежелание да се назначават възрастни в някои фирми, защото ги възприемат като заплаха заради по-големия опит. Жена с дългогодишен стаж е уволнена само защото решава няколко трудни ситуации, докато шефът й е в почивка, и става изключително популярна сред колегите си. След това агенцията е помолена да намери някой по-млад и по-малко опитен да заеме нейното място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X