Напишете дума/думи за търсене

Как да направим тестените храни по-здравословни (+рецепта)

Всички сме наясно с ползите от намаляването на тестените храни в нашето меню и въпреки това тестото традиционно присъства в кухнята ни и ни липсва, когато се ограничаваме от него. Ето няколко начина, по които може да направим тестените изделия с идея по-здравословни.

Направете хляб у дома

Българинът не сяда на масата без хляб, но в купешкия му вариант хлябът съдържа сол. Е, не е най-соленото на масата, но пък неусетно прибавя сол в диетата ни. Скорошно проучване установи, че две филийки от някои от хлябовете на пазара съдържат повече сол отколкото пакетче чипс. Затова най-добре си приготвяйте домашен хляб, за да имате контрол.

Опитайте различни брашна и аромати

Създаването на собствен хляб също ви дава гъвкавост по отношение на вида брашно, което използвате. Пълнозърнестото брашно е по-здравословен избор от бялото, но не трябва да бъде просто пшеница - може да опитате лимец, ечемик или овес, самостоятелно или смесени. Добавете някои семена или билки, за да придадете интересен вкус. Пълнозърнесто брашно може да ползвате и при сладкишите, сладките, дори при палачинките.

Използвйте ненаситени мазнини

Най-общо мазнините се разделят на наситени и ненаситени. Ненаситените са тези, които са в течно състояние при стайна температура. Те намаляват нивото на холестерола и би било добре да ги увеличите за сметка на наситените, когато правите тестени изделия. Потърсете рецепти за кексове и торти със зехтин вместо масло и готово!

Вмъкнете здравословни продукти в рецептите

Съберете си рецепти с повече пресни плодове и зеленчуци. С моркови и цвекло може да направите кекс или торта, с пресни ягоди може да замените сладкото върху чийзкейка.

Запознайте се със здравословните подсладители

Стевия, кленов сироп, мед, меласа, кокосова захар, агаве, оризов сироп – всички те биха могли да заместят огромното количество захар в сладкишите и да ги направят по-здравословни. Кленовият сироп например има по-нисък гликемичен индекс от захарта и съдържа много витамини и минерали. Стевията пък е билка с 0 калории, която е пъти по-сладка от захарта. Кокосовата захар може да замести 1:1 като грамаж захарта, но е с по-нисък гликемичен индекс също.


Лимецов кекс с моркови и тиквичка


Необходими продукти:

3 яйца

200 г кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

2 ч. ч. брашно от лимец пресято

50 г овесени трици

200 г сирене

4 с.л. зехтин

2 настъргани моркова 

1/2 тиквичка настъргана и изцедена

100 г настърган кашкавал


Начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата и ги смесете с киселото мляко, в което предварително сте „угасили“ содата, и със зехтина.

2 Добавете брашното и овесените трици и бъркайте отново.

3 Ред е на морковите и тиквичката заедно с натрошеното сирене.

4 Изсипете тестото в намазана със зехтин форма и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути.

5 В последните 10 минути поръсете кашкавала и оставете да се разтопи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X