Напишете дума/думи за търсене

Коя е Анна, заблудила Ню Йорк, че е богата наследница

Комбинация от гениален престъпен ум и жажда да стои близо до върховете на висшето общество. Едно обикновено руско момиче успява да впечатли целия свят с грандиозна измамна схема, в чиито пипала се озовават редица известни личности. В Ню Йорк наричат Анна Делви "фалшивата наследница", а истинското й име Анна Сорокина се появява в медиите почти години по-късно.

Дизайнерски дрехи, луксозни автомобили и месеци наред престой в най-скъпите хотели в САЩ. Няма парти с висшите кръгове в обществото, на което Анна Делви да не присъства. Никой не знае откъде идва, но тя успява да остави впечатление, че винаги е била там.

Ходи на купоните на най-богатите хора в САЩ и винаги успява да направи впечатление. Запазена марка са й стодоларовите бакшиши, а по-късно става ясно, че всички пари, с който Ана разполага идват от заблудени в самоличността й нови приятели.

Историята й определено трябваше да бъде филмирана. С тази нелека задача се зае компанията "Нетфликс". Сценарист на продукцията е на Шонда Раймс, зад която стоят редица успешни сериали като "Скандал" и "Анатомията на Грей". Задачата й е особено трудна, тъй като замесените в скандала известни личности не желаят да признаят, че са били измамени. В ролята на рускинята влиза талантливата Джулия Гарнър, позната от култовия сериал "Озарк".

Голяма част от звездите на Америка все още не могат да си обяснят как едно обикновено бедно момиче успява да ги подлъже да му се доверят. Те й дават пари, за да води разточителен начин на живот, без дори да очакват да им ги върне. Анна организирала разкошни купони, на които винаги търсела инвеститори за създаването на свой фонд.

Всичко започва, когато един ден Анна Делви внезапно се появява на светско събитие. Твърди, че е дъщеря на бизнесмен от Германия. Лошия си акцент обяснява с факта, че е родена в Кьолн.

Богата наследница, на която не й се налага да работи. Затова и след разкритието на измамата, й е лепнат прякорът "фалшивата наследница".

Тя пазила в тайна истината, че е родена в Русия през 1991 г. и че на 16-годишна възраст се премества със семейството си в Германия.

Баща й е работил като шофьор на камион. След което стартирал бизнес с печки и климатици. Семейството й определено не разполагало с много средства. През 2011 г. Анна отива да учи в колеж в Лондон.

Прекъсва и се премества в Париж. Оттам се добира до САЩ, като взима кредит в размер на около 200 000 долара. С тези пари наема апартамент в популярен хотел в Ню Йорк, представяйки се за позната на собственика.

Дълго време Делви посещава светски събития, оставяйки щедри бакшиши на персонала и устройвайки вечери за богаташи. На тях канила известни художници, бизнесмени и спортисти. Сред тях били актьорът Маколи Кълкин и милионерът Мартин Шрели.

В хотела Анна се запознава с 25-годишната Неф Девис. Настойчиво й обръща внимание и я прави свой личен асистент. Така Анна имала достъп до информация за инвеститори, които биха могли да помогнат за основаването на фонд.

Нещата стигнали дотам, че Анна дори съумяла да открие няколко едри риби, които се съгласили да инвестират в създаването на елитен клуб и център за съвременно изкуство. Тя ги уверявала, че разполага със сумата от 25 млн. долара за проекта, но й трябвали още толкова.

Известни американски финансисти и юристи като Джоел Коен, който е разследвал мошеничествата на Джордън Белфорт – героя от филма "Вълкът от Уолстрийт", безрезервно вярвали на думите й. Някои дори ходатайствали пред банки да й бъде предоставен голям кредит под предлог, че мис Делви разполага със сметка в швейцарска банка.

Анна водела доста разкошен начин на живот. Станала популярна и в социалните мрежи. Там често публикувала свои снимки с известни личности. Инстаграм профилът й изобилства от сюжети на скъпи пътувания, частни самолети и лукс. Всички искали да са част от партитата на богатата наследница. А феновете на звездите вече били нейни фенове.

Анна Делви се настанила в известен бутиков хотел през февруари 2017 г., като цената на престоя в него струва 400 долара дневно. Оставяла на служителите на хотела по 100 долара бакшиш и след няколко месеца дори започнала да се разхожда по коридорите по халат и с чаша вино в ръка.

Чувствала се като у дома си и се държала високомерно със служителите. Когато на рецепцията не я обслужвали веднага заради други клиенти, тя слагала на плота едра банкнота, докато служителят не й обърне внимание.

Според свидетели Делви правела впечатление за старомодна принцеса, дошла в съвременния свят от европейски замък. Независимо от факта, че някои от познатите на мис Делви все пак подозирали, че в случая има нещо гнило, други пък не пропускали да платят сметката й в хотела или такситата. Тя често не си правела труда да връща дълговете си. Именно това обаче издава голямата й измама. Дълго време хората около нея смятали, че просто не й пука за парите и затова забравя да си плаща сметките.

Големите подозрения започнали, когато Делви не дала номера на банковата си карта в хотела, а сметката й вече била набъбнала до 30 000 долара. След известно време тя все пак платила престоя си, но била помолена да напусне хотела. По-късно два други хотела се оплакали, че не си е платила и срещу нея започнало разследване. В крайна сметка станало ясно, че

Делви е измислено име и дамата всъщност се казва Анна Сорокина.

Следва арест в Малибу и повдигнати обвинения за кражби. 

Пред съда тя признава: "Прекрасно си прекарвах времето". Таблоидите в Ню Йорк са силно заинтересовани от съдбата на Делви. Те самите дълго време вярват на лъжите й и я представят като светска дама. Медиите ходят на всеки процес по делото на Сорокина с надеждата да открият отговор на въпроса как една бедна девойка, която винаги се държи грубо и дори не притежава завидна хубост, успява да влезе под кожата на местния елит.

"Анна се вгледа в душата на Ню Йорк и видя, че ако разсейва хората с лъскави предмети, солидни пачки, всички признаци за богатство и им покаже парите, те стават практически неспособни да видят каквото и да е друго. И всъщност е точно толкова лесно", разкрива Джесика Преслър, която е част от разследването за Анна Сорокина.


През май 2019 година американският съд я осъжда за кражби в големи размери, опит за такива и кражба на услуги. Обявената сума е 275 000 щатски долара. Парите са й дадени от личности, които Анна успява да измами.

Първоначалната присъда е 12 години, по-късно намалена на 4.
Измамницата е освободена от затвора на 11 февруари 2021. Не е ясно дали предстои депортирането й в Германия.


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X