Напишете дума/думи за търсене

Грешките при пране, сушене и съхранение на дрехи

Как да спестите време при подреждането на дрехите след пране? Наистина ли са полезни вакуумните торбички за съхранение на одежди? Какво може да помогне за сушенето на деликатните тъкани?

Кои са най-популярните грешки, които правим при пране, сушене и съхранение на дрехи, заради които изглеждат зле и по-бързо приключва добрият им срок на годност.

Грешки при пране

- Не вземате под внимание степента на замърсяване. Много мръсните дрехи трябва да се перат отделно от относително чистите, защото за всяка отделна ситуация се нуждаете от различно количество вода. Ако не следвате това правило, с времето белите дрехи ще станат сиви или жълти, а цветните дрехи ще загубят цвета си.

- Не сортирате правилно дрехите. Експертите препоръчват да перете малки като размер дрехи с големи. Това им позволява да се движат по вътрешността на пералнята по-свободно, което прави ефективността на прането по-добра.

- Не коригирате температурата на водата. Перилните препарати са най-ефективни при топла и гореща вода. Студената вода трябва да се използва само за пране на дрехи, които не са много замърсени.

- Не обръщате памучните и вълнени дрехи наобратно. Поради триенето с други артикули в прането върху тези дрехи може да се появи мъх.

- Не използвате мрежести торбички за бельо и чорапи. Те не позволяват на деликатните материи да се разтегнат и разкъсат толкова лесно.

- Използвате омекотител при пране на спортни дрехи. Повечето съвременни спортни облекла са направени със специални тъкани, които карат потта да съхне по-бързо. Омекотителите може да оставят филм върху материята, който ще намали способностите на този тип тъкан.

Грешки при сушене

- Сушите на бански костюми върху радиатор или в сушилня. Еластичността на банския костюм може да бъде повредена от топлината, така че веднага след изпирането го поставете да съхне на въздух.

- Не използвате закачалка за ризи. В този случай трябва да изберете дървени закачалки - дрехите няма да загубят формата си, няма да се разтегнат и няма да се намачкат.

- Простирате вертикално вълнени и трикотажни изделия. Дрехите от естествени разтегливи материали трябва да се сушат върху плоска повърхност.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X