Напишете дума/думи за търсене

Какво наследи Мария-Луиза от баща си Хачо Бояджиев

Коледа наближава и 6-годишни деца са се събрали, за да видят добрия старец, който е дошъл да им раздаде подаръци. По едно време той се обръща към тях и, както често се случва, пита малките дали някое от тях иска да се качи на сцената и да изпълни песен. “Върви!”, побутва бабата едно момиченце. То излиза и без голяма доза притеснение започва да пее много вярно пред всички “Тиха нощ, свята нощ”. Сега вече порасналото дете върви уверено към сцената, показвайки и талант, и вродени заложби.

Това е най-малката дъщеря на именития режисьор Хачо Бояджиев, родена от брака му с красивата актриса Елена Маркова. Преди близо две седмици тя направи песен и видео за Деня на победата 9 май. Момичето изпя “Нам нужна одна победа”, която за първи път излиза през 1970 г. във филма “Белорусский вокзал” в изпълнение на Нина Ургант.

Мария-Луиза мечтае да живее в България, но да може да си позволи да пътува по целия свят.
Мария-Луиза мечтае да живее в България, но да може да си позволи да пътува по целия свят.

Още откакто се помни, Мария-Луиза обожава света на киното и музиката. Като дете често облича най-хубавата рокля на майка си и изнася представления в хола на семейството. В дома им винаги се е слушала хубава музика - “Куин”, Тото Кутуньо, Жо Дасен, Ю2, Уитни Хюстън, “Фейтлес”. “Помня, че майка ми първа забеляза, че пея всички реклами вярно още преди да мога да говоря. Разбира се, като всяко малко момиченце, което иска да е принцеса, знаех всички песнички на “Дисни”, които породиха любовта ми към мюзикъла. Баба ми Мария, от друга страна, е изключителен ценител на операта и в нас се слушаше много опера. На 5 години ме заведе на първата ми опера”, разказва Мария-Луиза.

Когато е 4-годишна, я записват на балет в близкото читалище, а по-късно започва да свири на пиано и да ходи на солфеж. “Имаше период, в който не се занимавах с музика, но знаех, че ще стана певица по един или друг начин. През този период никога не съм спирала да пея за удоволствие. Като станах на 16 г., започнах да ходя професионално на оперно пеене, пиано, китара и солфеж. Тогава дори не знаех, че ще уча в музикалната академия, но обстоятелствата се стекоха така, че 2 години по-късно да ме приемат и това да се превърне в моя професия.”

Мария-Луиза сама казва, че е наследила любовта към мюзикъла, а и режисьорското си виждане от баща си Хачо Бояджиев. Всъщност тя не живее дълго с него, защото родителите ѝ се развеждат малко след сватбата им. Въпреки това майката на момичето се опитва то да съхрани спомена за баща си. “Разказвала ми е, че ме е къпал като бебе, защото нея я е било страх да ме държи.

Те са се развели,

докато съм била

много малка, но

всяка седмица ме

взимаше да ме гледа

Имам спомени от него като човек с характер, който ме научи на достойнство и респект. Където и да ме е водил, всички го уважаваха. Майка ми винаги го е хвалила като личност и режисьор. Научи ме да го уважавам, да знам какво е направил за телевизията в България и да се гордея”, разказва Мария-Луиза.

Като малка тя не поддържа силна връзка с другите си сестри от страна на баща си, но след като поотрасва, започва да гледа по-зряло на нещата. “Цвета и Михаела са прекрасни момичета. След смъртта на баща ни двете показаха изключителна човечност и оттогава общуваме нормално и топло. Също така Весела, неговата последна съпруга, е прекрасен човек.”

Като дете на разведени родители детството на Мария-Луиза е доста затворено и трудно, но от друга страна, тя винаги е обичала да се смее и да мисли позитивно. “Помня, че живеехме при баба ми и дядо ми - и двамата пенсионери, а майка ми работеше много в киното. Въпреки всичко винаги съм се приемала за късметлийка по един или друг начин. Баба ми ме отглеждаше всеотдайно и строго. Като литератор и любител на изкуството тя ми обогати общата култура с много информация за литература, опера и изобразително изкуство. Винаги съм мечтала да стана певица с нито един момент колебание.”

Мария-Луиза сега се е съсредоточила върху оперното пеене.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Мария-Луиза сега се е съсредоточила върху оперното пеене. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Мария-Луиза завършва ЧЕХГ “Проф. Васил Златарски” с английски език.

Когато е в 10-и клас,

започва уроци по

оперно пеене

при доц. Иванка Нинова, която я насочва да продължи обучението си в консерваторията. Огромна част от развитието си в музиката дължи и на втория си учител по пеене - баритона Георги Петков. “Истината е, че никога не съм се определяла само в един стил, мечтата ми е да мога да пея всичко добре, а най-добрата школа за това е операта.” Затова решава да запише именно оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров”, откъдето се дипломира с отличен успех.

Миналата година отива в Москва заради оперен конкурс. Паралелно с това разбира за програмата на Руския културен център в България за безплатно обучение в Русия - нещо като обмен на ученици. Като се прибира в страната ни, си подава документите и получава стипендия

да следва

магистратура

в Москва

Все пак това е огромна държава и в нея Мария-Луиза може да има по-голямо развитие в професионален план.

Освен че много учи, момичето не спира да работи. Наскоро с нейния приятел Борислав Серафимов (SplitKid) пуснаха песента “Казах ти”. “Той е рапър, и то много добър, аз обичам хип-хопа и мисля, че се получи интересно. Иска ми се това да бъде началото на много наши общи проекти. Колкото до колегите ми тук в института “Пушкин”, всички са прекрасни. Благодарна съм им за отзивчивостта и безбройните концерти, на които не пропускат да ме поканят.”

Сега 27-годишната певица се е съсредоточила в операта, но иска да опита от всичко - мюзикъл, поп, джаз, ритъм енд блус. “Всичко е Божа работа, времето ще реши. Искам да правя хубава и стойностна музика, която оставя следа. Най-вече искам да правя музика, която ме прави щастлива!”

Във всеки удобен момент тя се прибира в България. Липсват ѝ семейството, любимият, приятелите, храната, природата, климатът, атмосферата. “Определено оцених много повече родината, след като заминах. Гордея се, че съм българка, и трябва да не забравяме, че сме прекрасен народ. Имаме култура, възпитание и ценности. Не трябва да забравяме да ги поддържаме и развиваме. Радвам се, че попаднах в страна, която има същите ценности, морал и най-вече любов към изкуството!”

Мария-Луиза мечтае да живее в България, но да може да си позволи да пътува по целия свят.

Младата певица мечтае да се занимава с различни стилове музика.
Младата певица мечтае да се занимава с различни стилове музика.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X