Напишете дума/думи за търсене

Важни грижи за цветята през юни

Много пъти сме казвали, че няма универсално правило, що се отнася до градинарството. Все пак има нещичко, което свързва градините и градинарите, колкото и различни да са те. То е мъничко и скътано дълбоко в душата на всеки. Това е щастието! Щастието да отгледаш от семчица красиво цвете. Щастието да обереш плодовете на труда си. Щастието да нахраниш семейството си с чиста храна.

Щастието е онова, което ни кара да ставаме сутрин с усмивка, да заравяме пръсти в почвата и да заразяваме околните с позитивни емоции. Да, щастието се предава, унаследява и учи. Доказано е!

Затова правете в градината си онова, което ви идва отвътре. И учете децата си на щастие. А ние, съвсем без да натрапваме правила, ви подсещаме за някои дейности.

Почиствайте всички прецъфтели цветове

Каквото и да си говорим, почистването на прецъфтели цветове е малко неприятна задача. Особено, ако се налага да почиствате дребните цветчета на калибрахоето или на ангелските очи.

Е, за тях не е толкова необходимо, защото имат способността и да се самопочистват до известна степен.

Но замислете се за розите и люляка, например. Тях почиствайте до първата силна пъпка, за да се радвате на цветове до края на топлия сезон или догодина. Освен всичко друго операцията има и фитосанитарна насоченост.

Докато си говорим за цветове, е редно да ви предупредим.

Мъхнатият бръмбар (Epicometis hirta) е опасен неприятел за овощни, зеленчукови и декоративни култури. Борбата с него може да се провежда чрез събиране на ръка в утринните часове.

Ако не го уловите, се подгответе за разочарования, защото превръща красивите едри цветове в прогризани и покафенели подобия на цветове.За растенията с дълги и неустойчиви стъбла осигурете опори. Такива са далиите, едроцветните хризантеми, някои треви и др.

Внимавайте как привръзвате растенията. Не ги стягайте много, защото не само нарушавате естествения им вид, но и предразполагате патогените и пречупването при вятър. 

Следете за неприятели

Горещото време и буйното развитие на растенията трябва да са първата сигналана лампичка за опасност от болести и неприятели. И докато болестите не могат да се скрият или да избягат, то неприятелите са подвижни организми със заложени инстинкти.

За листни въшки няма да говорим, защото сме ги обсъждали много пъти.

Трипсът и акарите ще бъдат в своя апогей съвсем скоро. Застрашени са повечето цветя и зеленчуковите култури, което не изключва останалите.

Ако отглеждате гладиоли, бъдете подготвени за гладиоловия трипс. Той може да застраши цялостното благосъстояние на цветятa. Уврежда и листа и цветове, като последните не се отварят изобщо. Където е по-влажно, може да се появи сциаридната мушица. Саксийните цветя също са застрашени.

В почвата пък се крият всякакви натрапници. От поповото прасе и гризачите до ларвите на златката, телените червеи и други. Могат да компрометират цяла леха за нула време. И да няма видима причина за проблем, потърсете ги в почвата.

Режете и оформяйте сега

Повечето прецъфтели многогодишни растения имат нижда от прическа. Такива са почвопокривен флокс, аубриета, иберис, арабис и много други.

Ако сте ги засадили в някаква форма, сега е моментът да ги върнете към нея. Нововкоренените туфички на неправилните места спокойно можете да преместите другаде.

На нова прическа ще се радват и живите плетове. Ако държите на правите линии, опъвайте канап.

Сега е подходящо време да вкоренявате различни резници. Не забравяйте, че е необходима много влага.

Ако листата на пролетноцъфтящите луковици вече са отмрели, можете да ги извадите от почвата. Избързването обаче ще е за сметка на следващия цъфтеж. Извадените луковици трябва да просушите на сянка и да съхраните до септември-октомври.

Забележете! Мазето не е подходящо, а по-скоро таванът, или поне помещение с относително висока и постоянна температура около 20 градуса. Вариант е и веднага да ги засадите, но първо ги обеззаразете.

Луковиците, които са вадени или садени миналата година, може да не вадите, но през 2-3 години е добре да го правите.

Иначе самата луковица “потъва” в почвата и спира да цъфти.

Поливането е наред

Водата е крайно необходима на всички растения, особено в горещите дни.

Независимо какъв метод за поливане сте избрали, е важно да избягвате мокренето на листата и образуването на почвена кора. Първото е лесно, а за второто ще трябва да поработите с мотиката.

Големите дървета и храсти ще се радват на единични, но обилни, поливки. Докато едногодишните цветя с плитка коренова система ще се отблагодарят на всекидневни дажби с малко вода.

За балконските цветя важи същото - малко, но често. Препоръчително е да поливате сутрин рано, отколкото вечер.

Нито едно растение не обича да заспива мокро.

Време е за късните и двугодишните

Не изпускайте момента! За да удължите сроковете на цъфтеж на някои цветя, можете да ги засадите сега. Например луковици от гладиол и лилиум ще разцъфтят веднага след прецъфтяването на тези, които сте засадили навреме.

Обикновено периодът от засаждане до цъфтеж отнема около 90 дни, но предвид хубавото време ще се скъси. Постарайте се да изберете ранни сортове и ще стане още по-бързо.

От средата на месеца можете да сеете и семената на двугодишните цветя. Теменужки, парички, незабравки и др. са склонни дори да разцъфтят до есента. Семенцата на повечето са дребнички, затова подгответе добре почвата.

Не сейте директно от пликчето, за да не прекалите с гъстотата. Впоследствие тя ще е проблем. Най-добре стискайте между палеца и показалеца по няколко семенца и ги “посолявайте” на разстояние. Покрийте леко и поддържайте подходяща влажност до поникването. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X