Напишете дума/думи за търсене

Ретроградният Меркурий - 4 пъти в годината за по 20 дни

Меркурий сега е ретрограден.   СНИМКА: РОЙТЕРС

Посрещаме с “Осанна!” и “Разпни го!” Меркурий. Ретроградният. Отново. Четири пъти в годината за по двайсетина дни. “Осанна!”, защото с обърнатия му ход ще си опростим всичките глупости, които и без това вършим - припряност, бъбривост, лъжи...

“Разпни го!”, защото макар и опак, той няма да е достатъчно извинение за нашата дребнавост, мнителност и досадно мрънкане.

Сещате се вече, защото едва ли си спомняте написаното преди година от мен, че ретроградният Меркурий трябва да бъде зачетен като законен управител на стихията Дева - грижовна за другите, оставаща в сянка, услужлива до тъпота, но същевременно вникваща в детайлите, анализираща, предаваща знания...

Е! Дайте да сложим точка на “домакинските” истерии с ретроградния Меркурий! Бъдете хора! И мислете!

В правия си ход крилатият бог символизира подвижността на мисълта, но и невъзможността да вникнем в дълбочината на случващото се; успешните комуникации, но и празната бъбривост; споделеното знание, но и клюките; пътешествията и катастрофите; печалбите и измамите...

Абе живеем в двуполюсен свят, който ни учи да интегрираме тъмнината и мрака, студа и топлината. И така, както не можем само да вдишваме, защото колкото и да сме богати, красиви или известни, ще трябва да издишаме, така и независимо от измамния социален статус, който имаме на управляващи или на управлявани, на дейни или на бездейни, на успели или на щастливи, ние се учим ежедневно да примиряваме привидните противоречия НЕ чрез търсенето на “спокойствие” (то е за мъртвите), а чрез постигането на баланс между това, което харесваме, и нехаресването от нас.

Астрологията учи, че в същността си ние отразяваме себе си във всичко около нас, което обяснява защо в стая с мед и лайно пчелата намира едното, а мухата - другото.

В ретроградния си ход Меркурий символизира анализа, но и прекалената критичност; задълбочаването в детайлите, но и мрънкането; здравословния живот, но и скуката; грижата за другите, но и себеподценяването...

По-схватливите вече се сетихте, че всъщност двуликият Меркурий (истинското му име е Хермес) подсказва, че във времето до края на юли ще бъде добре за нас да бъдем по-аналитични, по-критични, по-внимателни в детайлите, по-грижовни към себе си, но не защото такива не трябва да бъдем през другото време, а защото е дошла поредната двайсетдневка в годината, когато трябва най-напред да махнем гредата от очите си, преди да чистим сламките от чуждите погледи.

А от август отново може да обърнем поглед към заобикалящия ни свят, в който обаче да разбираме, че навсякъде виждаме собствените си отражения. А че успоредно с клетия Меркурий на небето отдавна е обърнал ход баща му - олимпиецът Зевс (наречен от римляните Юпитер) ще пиша... ама друг път. Не сега!

------------------------

Стилиян Иванов
Стилиян Иванов

Авторът е режисьор, продуцент и автор на научно-документални филми. В момента снима филм за астрология, а на 13 юли в “Къщата на София” прави семинар по астрология на себепознанието.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X