Напишете дума/думи за търсене

8 начина за възпитание, които не включват думичката „Не“

Знаете ли, че детето чува „Не” зашеметяващите 400 пъти на ден?

Това не е просто досадно за родителите, но може да бъде и много вредно за детето.

Според експерти децата, които чуват твърде често „не“ през детството, имат слаби езикови умения в сравнение с децата, чиито родители изказват повече положителни отзиви и ги възпитават, без да казват „Не“.

Това не означава, че родителят не трябва да насочва или дисциплинира детето, но е по-добре да дисциплинира и да обучава детето по-позитивно.

Предлагаме ви 8 практически стъпки, които ще научат децата на самостоятелност инициативност вместо на чувство на вина и срам.

1. Не унижавайте и не се отнасяйте с неуважение към детето

„Децата се нуждаят от любов особено когато не го заслужават.“

Харолд Хълбърт

Детето е човек и трябва да бъде третирано като скъпоценен и ценен индивид още от началото на живота си. Така то ще развива солидно самочувствие и самооценка, които ще му помогнат през целия живот.

Не крещете и не бийте детето, това генерира чувство на вина и срам у него.

Вместо това го третирайте като равно и му давайте личен пример.

2. Включете детето си във вземането на решения

Вместо да диктувате на детето си какво да прави и как да го прави, включете го в процеса на вземане на решения, за да може да се научи на самостоятелност.

Дайте му избор и го попитайте какво би избрало? Независимо дали става дума за два вкуса сладолед или коя приказка да му прочетете за лека нощ.

3. Бъдете учтиви, когато ги карате да направят нещо

Бъдете учтиви и уважителни, когато помолите детето си да направи нещо. Не искайте то да направи нещо веднага и да прекъсне това, с което се занимава. Така ще му внушите чувството, че това, което прави, не е важно и няма право да избира заниманията си. Попитайте го дали ще направи това, след като свърши работата си.

Дори и да си мислите, че едно дете е твърде малко, за да разбере напълно какво искате от него, то разбира, че родителят го обича достатъчно, за да бъде любезен с него и да проявява уважение. Това върши чудеса в изграждането на положителна самооценка и самочувствие на детето от най-ранна възраст.

4. Научете го за значението на точността и управлението на времето

Носете малък таймер, където и да отидете. Накарайте детето да го настрои за една или две минути и го насърчете да свърши нещо в рамките на това време.

5. Накарайте го само да избере как да ви помага

Може да му дадете избор в малки задачи и да го помолите да избере как би искало да ви помогне. „Би ли искал да ми помогнеш с чантата или да ми донесеш ключовете от колата?“ - тези малки решения може да развият чувство за независимост и увереност, което ще помогне в дългосрочен план на детето.

6. Показвайте, не казвайте

Най-добрият начин да накарате детето да направи нещо, е да им покажете вместо да им изнасяте лекции.

А за децата, които все още не са проговорили, най-добрата стратегия за работа с тях е да ги разсеете и пренасочите вниманието им към друго нещо.

7. Използвайте чувството си за хумор

Отнема много търпение, за да възпитаваме децата по един спокоен и позитивен начин.

Използвайте чувството си за хумор, за да олекотите настроението си и да останете позитивни, докато се занимавате с хлапето.

8. Бъдете съпричастни, когато детето преживява болезнени емоции

Детето преживява много емоции като вина или срам, или гняв, когато е разстроено, и чувства, че не може да направи нещо достатъчно добре.

Начинът, по който отговаряте на емоциите на детето, ще даде тон за това как то ще се справя с тези болезнени емоции като възрастен индивид.

Когато виждате детето да преживява болезнени емоции, го прегърнете. Погалете го по гърба, докато плаче, и изчакайте кризата да мине, преди да хукнете да вършите нещо из дома.

По този начин детето ще израсне със здрави взаимоотношения с всички емоции. То ще се чувства в безопасност и ще знае как да се справя с тези болезнени емоции в зряла възраст вместо да ги потиска или да ги изважда по екстремен начин от себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X