Напишете дума/думи за търсене

Сънят и идващата есен

Лятото съвсем нежно ни маха за довиждане и като за последно ръси от своето добро настроение и топлина. Отпуските малко по малко приключват и май е време да се настроим на съвсем друга вълна. Децата започват училище или градина, връщаме се на работа. Уикендите не са пълни с планове за приключения. И няма нищо чак толкова лошо в това. Защото е време да се върнем при себе си, време е да оставим джапанките на плажа и да укротим развяната от вятъра рокля, да оставим недопития коктейл и да погледнем през разпилените коси към залеза. Време е да излезем от състоянието на отпуснатост, разпиляност и несериозност и да си поставим нови цели за реализиране, нови мечти за следване, нови върхове за превземане. Време е да се върнем при себе си. И няма нищо лошо в отлитащото лято, защото ни чака златна есен с препускащи гроздове и уханни ябълки, с прегръщащи се преплетени листа и усмихнати тикви, с аромат на печени чушки и училищни звънци. Време е да запрятаме ръкави и да се залавяме за работа.

Как обаче да изпратим прекрасното лятно настроение и да го заменим с работно, как да настроим организма по-лесно да преодолее смяната на сезона, как да преминем от почивен на работен режим, как да се сбогуваме с ваканцията, със златния пясък, с песента на вълните, с разходките из планината, с жарещите дъхави домати и със сочните праскови? Колкото и да не ни се иска да го признаем, сме се хванали за лятото и не искаме да го пускаме за нищо на света, не искаме да приемем, че и този път то е минало толкова бързо, като един дъх, като припев на любима песен, като бързей на река. Опитваме се да намерим цялото величие на прясно изпечената лютеница върху филията и разкоша от уханието на изсъхнала трева, но въпреки това нещо ни е хванало за гушата и не ни дава да спим спокойно – въртим се до късно през нощта. Мисълта, че от 15 септември ще ставаме с цял час по-рано допълнително засилва тревожността ни. И тялото категорично отказва да приеме промяната и се бори с всички сили с нея – трудно заспиваме, а още по-трудно се събуждаме. И това също не е случайно. Есента е сезонът с депресии, неврози, с разстроен и некачествен сън. Преходните сезони поставят организма под допълнително напрежение. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Допълнително влияние оказва и смяната от лятно на зимно часово време. Денят става къс и намалява слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система.

А продължителният стрес и лошият сън водят до множество здравни проблеми като намаляване на имунитета, повишено кръвно налягане и сърдечносъдови болести, стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, запек.

• Споделяйте! Важното е да не задържате в себе си отрицателни емоции и да се опитате да осъзнаете станалото, съветват специалистите.

• Друга прекрасна възможност да преборите лошото настроение е да спортувате повече и да правите дълги разходки на слънце. Макар че слънчевите часове намаляват – използвайте всяка възможност да им се наслаждавате.

• Пресните плодове и зеленчуци, на които е изключително щедра есента, са изпитани антидепресанти.

• Отделяйте достатъчно време за пасивна и активна почивка – сън, спорт и туризъм, бани, музика и развлечения на въздух. Хранете се здравословно. Храни с доказано успокояващо действие при стрес и разстроен сън са зелето, карфиолът, гъбите, овесът, целината, лукът, чесънът, бананите, авокадото.

Когато използвате билкови продукти, предпочитайте екстрактите, тъй като те се усвояват пълноценно и лесно от организма. В някои билки като маточината и калифорнийския мак има множество биоактивни вещества, които действат успокояващо и релаксиращо.

Специалистите препоръчват фитопродукта Sleep (Слийп) като една от най-качествените хранителни добавки с положително действие върху нервната система и ефикасна за постигане на спокоен и пълноценен сън. Той съдържа екстракти от маточина и калифорнийски мак. Активните му съставки са под формата на екстракти, а те са лесно усвоими дори и за организъм с нарушени абсорбционни функции, както е при хората в напреднала възраст. Маточината е билка с утвърдени успокояващи и укрепващи нервната и сърдечносъдовата системи свойства, а калифорнийският мак осигурява по-добра адаптация към външната среда.

Слийп действа меко и не води до пристрастяване. Слийп не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти! Може да се приема от вегетарианци, вегани и постещи.

Може да намерите в аптеките без рецепта и онлайн нa https://botanic.cc/products/sleep/.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X