Напишете дума/думи за търсене

“Медея”, “Кралят елен”, “Чамкория” в театър “Азарян”

Захари  Бахаров в моноспектакъла “Чамкория”, който вече  се играе и  на сцената  на театар  “Азарян”  при НДК.

Афишът включва спектакли с национални награди

През октомври театър “Азарян” се включва активно в столичния афиш с постановки, които се подготвят извън субсидирания театър, най-често от ентусиазирани режисьори и всеотдайни актьори. Сред тях има бисери, които вече са носители на национални награди “Аскеер” и “Икар”. Един от тях е “Животът е сън” (на 5.10.), проект на театър “Зонг”, който спечели две номинации за “Икар 2019” - за режисурата на младата Дина Маркова в категория “Дебют”, както и за главна мъжка роля за Боян Арсов.

Вече известният млад актьор, нашумял с женската роля на Клариче от спектакъла “Кралят елен”, за която е номиниран с “Икар 2018”, е и автор на костюмите, хореографията и пластиката. “Животът е сън” по текст на испанския класик Калдерон търси отговори на проблема за възпитанието. В съвременна радиоактивна реалност се ражда същество, което незабавно е изоставено. Какво се очаква да стане то? Ако стане чудовище, кой е отговорен? Освен Арсов, участват Вяра Коларова, Константин Икономов, Ралица Петрова, Павел Емилов, Венцислав Сариев, Калоян Катинчаров, Ирина Първанова - арфа.

На 8 и 9 октомври е представлението “Медея” по Еврипид, което бе върхът в програмата за изкуство, отбелязала живота на Пловдив като европейска столица на културата. Голямата актриса Снежина Петрова е в ролята на античната магьосница, която убива децата си, за да отмъсти на мъжа си, че е изоставена. Участват 30 деца и студенти заедно с музиканти и танцьори в мащабно уникално зрелище.

На 13.10. на сцената на театър “Азарян” излиза звездата на Народния театър Захари Бахаров, за да покаже прекрасното си и силно въздействащо монологично представление “Чамкория” по романа на Милен Русков в режисурата на Явор Гърдев. Силен спектакъл от афиша на Театър 199, спечелил национални награди. На 15.10. е софийската премиера на спектакъла “Козметика на врага”, създаден по романа на известната белгийска писателка Амели Нотомб, една от най-четените френскоезични авторки. Сюжетът разказва за един мъж, който се оказва блокиран на летището поради технически проблем със самолета. Закъснението се проточва. Чакането става прекалено дълго. Случайна среща с непознат успява да изрови на повърхността престъпления от болезненото минало. Сценичната драматизация е на Петър Денчев и Веселин Мезеклиев. Режисьор и автор на музиката е Петър Денчев. Сценография и костюми - Петър Митев. Участват: Ивайло Гандев, Димитър Марков и Самуела-Ивана Церовска.

Приказката по Карло Гоци “Кралят елен” се завръща на тази сцена за 17.10. като част от Act Festival 2019. Режисурата е на Анастасия Събева, музиката - на Стелиан Радев, пластиката - на Калина Георгиева. Визуалната среда е с автори Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова. Участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. На сцена Backstage на 23.10. представят спектакъла “Цикадите“ в режисурата на Александра Петрова, носител на “Икар 2017” за дебют. Една история за любовното привличане между двама души. Всичко ги разделя и всичко ги събира. Любовта е като машина на времето, която предзвиква да се бориш за непостижимото срещу желание да рискуваш, скачайки в неизвестното. Сблъсък на живот и смърт. Емоционално срещу рационално. Тяло срещу тяло. Да се довериш на съдбата или да си поемеш въздух и да се откъснеш напред?

Пиесата “Цикадите” на Мирослав Христов е сред трите драматургични текста, селектирани на фестивала “Нова българска драма 2017” в Шумен. През пролетта на 2018 г. е избрана и от платформата за нова драматургия “ПроТекст” и европейската мрежа Eurodram 2018. Участват Надя Керанова, Георги Гоцин. Сценографията е поверена на Бояна Бъчварова. Хореограф: Анна Кабакова.

На 28.10. спектакълът “Косвени щети” на младата режисьорка Максима Боева е по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич - “Войната не е с лице на жена”. Във време на война жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Участват: Анелия Мангърова, Катерина Стоянова, Дайяна Димитрова, Анна-Валерия Гостанян, Владинелла Кацарска, Никол Султанова, Елена Иванова.

Отклоняваме се за ден от сцената на театър “Азарян”, за да влезем в клуб “Перото” на 11.10. и вземем автограф от Татяна Лолова, която представя книгата си “Дневници и делници”.

Тя отваря старите тетрадки със спомени, за да разкаже за личности, които са част от културната ни история. На събитието ще присъства и редакторът на книгата - журналистът и продуцент Георги Тошев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X