Напишете дума/думи за търсене

Момичетата от 4Magic – фантастичната четворка

Шест чифта счупени токчета, 9 часа нощни снимки в боулинга на столичен търговски център, 40 души екип – така изглежда в цифри видеото към новия сингъл на 4Magic „Вселена“. Песента е създадена по време на първия международен лагер за писане на песни у нас Sofia Songwriting Camp, когато Елия, Валентина, Никол и Елеонора се събират с бийтмейкъри и продуценти от 6 държави, за да правят музика в планината за една седмица. „Вселена“ е резултат от творческата химия на момичетата с норвежката Елън Берг и Ерик Бернхолм, хитмейкър зад парчетата на финалисти на „Евровизия“ от Швеция, Испания, Естония и Австралия. Най-младите победители в X Factor в световен мащаб поговориха с mila.bg за магията, която ги превръща в успешна поп група, и за всички предизвикателства по пътя им до момента.

Гласът на сестра ми

4Magic са в група от 9 години и на практика са пораснали заедно. Това автоматично разбива мита за сапунения сериал, в който могат да се превърнат отношенията на четири приятелки, потеглили ръка за ръка от пясъчника пред блока към голямата сцена. „Ние сме като сестри. Търсим се по всяко време на денонощието за съвет , споделяме си. Нямаме тайни една от друга“, казва Валентина.

“След X Factor животът ни се преобърна на 360 градуса и се наложи да станем по-организирани и дисциплинирани. Караме се понякога, но никога не сме имали големи кавги. Никога не сме мислили да се разделяме“, категорична е Елеонора. „Спорим най-често за някаква част от сценичната хореография или за стайлинга си“, включва се Никол. Елия сравнява хармонията помежду им с часовников механизъм. „Тиктакаме на една честота, но това сме го постигнали с много работа през годините. Няма нищо по-яко от това да работиш любимото си нещо с най-близките си хора. Да си в група, си има и друго предимство – нямаш време да се страхуваш от някаква издънка, защото другите ти пазят гърба“, казва Елия.

В час с правата си

През изминалата седмица 4Magic влязоха „В час по интелектуална собственост“ по покана на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) в две от училищата по изкуствата в родния им Пловдив. Като посланици на образователния проект те трябваше да се изправят в пълна зала със свои връстници, съученици и приятели, за да си поговорят за смисъла да защитаваш правата си като артист. В центъра на дискусията за стойността на творческите продукти бе музикалният им продуцент Станислава Армутлиева. „Работим с нея от две години и тя ни помогна да осъзнаем, че кариерата ни в музикалния бизнес е пряко свързана с уважението към правата ни на изпълнители и автори“, казва Елеонора. „В България много хора си мислят, че ако един продукт не става за каране, ако не могат да го облекат или хапнат, значи не трябва да плащат за него. Виждала съм как фенове чакат по един час за автограф от изпълнител, а като се срещнат с него питат „Откъде мога да си дръпна албума ти?“.

Това е тъжно, защото зад създаването на една песен стои трудът на десетки хора и този труд обикновено не е безплатен“, обяснява Валя. „Мисля, че е суперважно все повече млади хора да усещат изкуството не само като хоби, а като бъдеща професия. И ако си в час с правата си, може само да спечелиш. Буквално“, добавя Елия. „Освен в НУМТИ бяхме и в училището за сценични и театрални изкуства, където всички бяха суперлюбопитни дали могат да използват наша песен без разрешение, например, за да запишат кавър или пародия. Интересуваха се какво трябва да направят, за да не си присвои някой кредита за тяхно парче, снимка, картина – да го публикува без знанието на другия и да каже, че е негова творбата. В такива случаи и скриншот от чат във Фейсбук може да бъде доказателство, че има злоупотреба и този човек не е единственият автор“, разказва Никол.

Голямото междучасие

Като работещи тийнейджъри, 4Magic намират баланса между уроците и участията из страната едва през последната година и половина. Признават, че репликата „Хайде на кафенце“ я чуват все по-рядо от приятелите си. Прекарват всяка свободна минута, за да наваксат в пропуснатия материал и с хобитата си. Валентина прохожда в залата за народни танци и се връща там всеки ден, ако няма репетиция с групата. Никол ходи на фитнес и танци и все по-често разучава различни езици за програмиране. В семейството на Елия тенисът е свещен спорт, гледането на всеки важен мач е превърнато в ритуал, а самата тя тренира усърдно на корта от осем години. „Обичам да чета, пиша текстове. Свиря още на китара и пиано. Ходя и на курс по актъорско майсторство“, разказва тя. „Аз съм суперфен на кей попа и това ме зариби по корейската култура въобще. Уча езикът, който е доста екзотичен. Рисувам“, включва се Елеонора.

Бъдещето на дълги светлини

Валентина обожава италианския език и обмисля опцията да кандидатства режисура на Ботуша. Алтернативата й за специалности са реклама или журналистика, като музиката твърдо ще остане в центъра на нейната „Вселена“. Елеонора вижда модния дизайн като бъдеще паралелно на музиката, а Елия е категорична само за едно - ще продължи висшето си образование в чужбина и след това ще се върне в родината. Никол, която учи в Търговско банковата гимназия в Пловдив, лавира между опциите счетоводство и информационни технологии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X