Напишете дума/думи за търсене

Не правете бебета. Не носят любов

Да докараш бебе на белия свят, за да спаси една връзка, е не само несправедливо към детето, но е почти сигурна рецепта за раздяла. Връзките са упорит труд и разрешаването на конфликти отнема време и усилия. Добавянето на бебе в картинката само увеличава обема на работа, стрес и шантави хормони в отношенията. И няма да разреши всеки нерешен конфликт, а само ще го засили.

1. Вашите приоритети не са едни и същи

Ако двойката не споделя еднакви приоритети, има вероятност това да доведе до проблеми в отношенията, а бебето може да влоши нещата още повече. Ако преди това двойката не е работила като екип, едва ли ще е много функционална в грижата си за бебе. Дали защото някой от двамата не е планирал да става родител или не е осъзнал колко е трудно да отгледаш дете. Ако някой от партньорите не вижда бебето като приоритет, нещата са обречени на разпад.

2. Ще имате по-малко самостоятелно време за комуникация

Проблемите се решават чрез комуникация. Когато бебето се появи, двойките преживяват недостиг на комуникацията помежду си. Бебето не само отнема много от времето им, но и винаги присъства. Новите родители имат по-малко възможности да комуникират трудностите и да търсят решения заедно. По този начин нерешените проблеми се засилват.

3. Ще развиете възприятие, че единият от вас полага повече усилия

Партньорите вече не са отговорни само за себе си и сега имат малко човешко същество, за което да се грижат. Размерът на отдадеността и упорития труд, които родителите полагат, за да се грижат за бебе и да плащат сметките, трябва да бъдат разпределени равномерно. В противен случай единият от тях може да се почувства прекалено използван и негодуващ, което ще доведе само до повече проблеми.

4. Може да имате разногласия относно отглеждането на деца

Тъй като и двамата родители произхождат от различни семейства, а понякога имат и различен културен и социален произход, те имат определени идеи и цели относно възпитанието. Може би единият не иска телевизор в къщата, а другият смята, че това може да стимулира бебето. Несъгласията, свързани с правилната форма на родителство, непременно ще се появят, добавяйки допълнително напрежение към връзката.

5. Таткото може да ревнува бебето

Въпреки че връзката между майката и детето се появява естествено след раждането, връзката между бащата и бебето отнема време, за да се развие. Обикновено мъжете стават свидетели на това как цялото внимание и грижа на партньора им се изместват върху новороденото. Това може да създаде напрежение, тъй като таткото може да се почувства изоставен и малко ревнив към бебето.

6. Членовете на семейството могат да оказват натиск върху връзката

Не всеки обича роднините си, но когато се появи нов член в семейството, бабите и дядовците заедно с лели, чичовци и братовчеди могат да започнат да дават акъл как трябва да се отглежда новороденото. Това може да натовари новите родители със стрес и да улесни спорове помежду им, особено ако всяко семейство има различни родителски ценности и приоритети.

7. Ще имате ограничено време или възможност за презареждане

Бебето заема целия ви график през първите си седмици от живота. То може да накара и двамата родители да преминат през безсънни нощи, да сменят памперси на пейките в парка или да се чудят как да успокоят коликите му.

И мама, и татко могат да натрупат толкова много напрежение, че да не им остане никакво търпение, да са подвластни на раздразнено поведение и излишни пререкания. Ето защо родителите трябва да се опитат да направят график, който им позволява да правят нещо за себе си, за да може да се отпуснат, да намалят стреса и да се заредят с енергия.

8. Хормоните също могат да добавят много напрежение

Когато една жена забременее и роди, тя отделя хормони, които я карат да изпадне в състояние, при което се чувства дълбоко уязвима. Новата майка започва да се страхува, че партньорът й ще напусне нея и бебето, което я тласка към ненужен контрол на партньора си, което може да навреди на връзката още повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X