Напишете дума/думи за търсене

Коронавирусът дойде в България

"Коронавирусът вече е в България, има два регистрирани случая у нас", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с коронавируса на извънреден брифинг в Министерския съвет в полунощ.

"Положителна е пробата на болни в Габрово и в Плевен. Днес бе съобщено, че има 4 съмнителни проби, за които се мислеше, че са фалшиво положителни. При повторните проби две са били положителни. Ще се търсят всички, които са контактували с въпросните двама пациенти и ще им бъдат взети проби."                                                               

ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ СНИМКА: Архив
ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ СНИМКА: Архив
Проф. Тодор Кантарджиев добави, че болните са установени с референтния тест на Световната здравна организация. Мъж от Плевен на 27 години и жена от Габрово на 79 са се оказали с положителни проби на теста, който е английски. Ще се прави още един тест, който да потвърди резултатите. Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни. Ще се направят тестове на всички хора, контактували с тях.

"От Плевен са изпратени 24 проби, а от Габрово 46 проби. Вчера получихме първични резултати, които тряваше да бъдат потвърдени. В болница Плевен и в болница Габрово разпоредихме да се вземат проби. Тези проби постъпиха в националната референтна лаборатория в 3 и в 4 часа", каза проф. Тодор Кантарджиев на брифинг в Министерски съвет. "Резултатите са следните: В Плевен се получи потвърдителен резултат при 27-годишен мъж, а при другите 24 проби се доказа втори случай положителен на коронавирус при мъж на 61-години, който е пациент с белодробно страдание. В Плевен има 2 случая", каза проф. Кандаржиев.

За Габрово положителна е пробата на жената на 75-годишна възраст, освен това има положителна проба на жена от медицинския персонал, поясни той.

Докторите препоръчват поне 20 пъти на ден да мием ръцете си и да ползваме дезинфектанти.

Това са трите основни правила за предпазване от коронавирус

Какво трябва да знаят родителите за коронавируса

Наръчник за рискови пациенти за домашна изолация в случай на коронавирус




                                                                                                                                             

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X