Напишете дума/думи за търсене

Рита Уилсън - българската съпруга на Том Ханкс

Том Ханкс се радва на съпругата си, докато двамата минават по червения килим на церемонията за раздаването на оскари тази година.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Рита Уилсън - актрисата от българо-гръцки произход, съпруга на Том Ханкс и жената, на която той от години се обяснява в любов, оцеля след битка с рака и след заразяване с COVID-19. Тя не спира да впечатлява с позитивизма си и силата на духа и близки, и непознати, които следят думите ѝ и писанията ѝ в мрежата.

“Тази дата - 29 март, представлява време на голямо щастие. Бях на Бродуей, където играех заедно с Лари Дейвид в неговата пиеса “Риба на тъмно”, преди да разбера, че съм диагностицирана с рак на гърдата. 29 март също бележи

шестата ми годишнина,

откакто нямам рак,

след като се подложих на двустранна мастектомия.

Толкова съм благодарна за здравето ми на всички лекари, сестри, приятели и близки, които ми помогнаха да мина през това.

Вие, онлайн приятели, също заслужавате моята благодарност за всичките ви молитви и оптимизъм, които дълбоко почувствах. Благодарна съм за благословията на Господ тогава и сега.

Преди една година, пак на 29 март, бях почетена със звезда на холивудската Алея на славата - улица, по която минавах като дете и четях всички имена на звездите, на които се възхищавах. Никога не съм вярвала, че моето име някой ден ще бъде на една от онези звезди.

И пак преди точно една година издадох четвъртия си албум “На половината път към вкъщи”. Всеки ден, в който мога да правя музиката си, е дар. Толкова много чисто музикално ми се случи през тази една изминала година. Толкова доброта. И нищо от това не би било възможно, ако не бях в добро здраве.

Така че днес, на 29 март, аз празнувам красотата на този живот, благословията, която Бог ми е дал, доброто ми здраве, дори и сега като оцеляла от COVID-19”, написа Рита Уилсън в инстаграм на 29 март.

18 дни по-рано, на 11 март, съпругът ѝ Том Ханкс шокира света, като сам разказа, че са се тествали за коронавируса. И двамата са се оказали заразени. “Почувствахме се леко уморени, сякаш имахме настинка, телата ни боляха. Имахме и лека треска. За да сме сигурни, че всичко е наред, се тествахме за коронавирус и пробите ни бяха положителни”, написа Том Ханкс в инстаграм. По това време двамата с Рита са в Австралия. Той снима там нов биографичен филм на Баз Лурман за Елвис Пресли. А тя изнася концерти в страната.

Актрисата позира пред своята звезда на холивудската Алея на славата.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Актрисата позира пред своята звезда на холивудската Алея на славата. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Сега, след задължителната карантина и лекарското наблюдение в болница в Австралия, и двамата вече са си у дома в Лос Анджелис. А Рита не спира с интересните хрумки, които пуска в мрежата. Или ще даде истинския си телефонен номер, така че да може всеки да ѝ пише каквото го вълнува, или ще препоръчва с какъв филм човек може да запълни времето вкъщи, или ще показва големия си музикален талант с кратки клипове.

Истинското име на Рита всъщност е Маргарита Ибрахимова. Тя се появява на бял свят на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис в семейството на емигранти.

Баща ѝ Хасан Халилов Ибрахимов е български мюсюлманин, роден в с. Брещене, Ксантийско, в Гърция. Неговото семейство се мести в Смолянско, България, след 1927 г., където той израства. След Втората световна война, през 1949 г., Ибрахимов емигрира в САЩ, където среща и бъдещата си съпруга - гъркинята Доротея. Тя е родена в село Сотире, област Аргирокастро в Албания, откъдето семейството ѝ емигрира в Гърция, а оттам не след дълго и в САЩ.

Бащата на Рита - Хасан, взема американско гражданство през 1960 г. Той приема православието преди сватбата си, както и ново име - Алън Уилсън, като взема за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му - “Удроу Уилсън”.

“Той успява да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел”, разказа за тъста си Том Ханкс на 11-ото издание на кинофестивала в Рим преди няколко години. Там почете бащата на Рита, като обясни, че игралният филм “Терминалът” е посветен именно на Хасан Ибрахимов. В него героят на Ханкс пристига в САЩ от измислената държава Кракозия, но се оказва, че не може да излезе от летището в Ню Йорк, защото заради преврат в страната му паспортът му вече е невалиден. В кадрите

Том Ханкс говори

на български с

лек акцент

“Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал”, разказа актьорът през 2016 г.

Самата Рита Уилсън никога не е крила произхода си. Дори се решава да се върне по родните места на родителите си, за да разбере повече за тях и живота им преди Америка, а камера на документално предаване да заснеме пътешествието ѝ.

За целта Рита участва в шоуто “Кой си мислиш, че си” на телевизия Ен Би Си, но не предполага, че това ще ѝ донесе много сълзи, освен яснота за родословното ѝ дърво. По време на пътуването тя успява да се запознае със своя чичо, чиито следи отдавна са загубили. Когато го среща, той е на 96 години.

По време на пътуването актрисата разбира, че баща ѝ е обявен за враг на държавата, след като заминава за САЩ. Но открива и друго шокиращо - оказва се, че баща ѝ е сключил брак, докато е живял в България. Първата му съпруга умира три дни, след като му ражда син - Емил. Момчето живее само четири месеца.

Уилсън не може

да скрие сълзите

си при новината,

че е имала брат,

а епизодът с нейното участие е сред най-емоционалните в историята на предаването.

Рита започва кариерата си като актриса през 1972 г. с епизодично участие в ситком. Следват много роли в телевизионни сериали, а на снимачната площадка на един от тях се запознава с бъдещия си съпруг Том Ханкс през 1981 г. По това време той е женен за първата си съпруга, от която има две деца - момче Колин и дъщеря Елизабет.

Уилсън пее на концерт в памет на Крис Корнел миналата година.
Уилсън пее на концерт в памет на Крис Корнел миналата година.

Работата, а и съдбата среща Рита и Том през 1985 г. Две години по-късно Ханкс се развежда, а през 1988 г. двамата с Уилсън минават под венчило. Преди това той приема нейната религия - православното християнство, за своя вяра. Рита ражда на Ханкс двама сина - Честър и Труман.

Тя продължава да развива филмовата си кариера. Играе в комедиите “Булката беглец”, “Безсъници в Сиатъл”, “Доброволци”, “Сега и преди”, “Лари Краун”. Един от големите ѝ успехи като продуцент е “Моята голяма луда гръцка сватба”.

Но освен по актьорството от години се увлича по пеенето. Така през 2012 г. пуска дебютния си албум AM/FM, а през март 2019 г. на пазара излиза четвъртата ѝ тава “На половината път към вкъщи”. В нея тя включва песента Throw Me a Party, вдъхновена от една тежка битка, която успешно минава.

Актрисата е диагностицирана с рак на гърдата, заради което се подлага на двустранна мастектомия, както сама съобщава през 2015 г. Тогава след едномесечно отсъствие от сцената, което тя прави, за да се възстанови, се връща отново на “Бродуей”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X