Напишете дума/думи за търсене

Певицата Дъфи: Бях изнасилена и държана в плен

Почти десетилетие Дъфи не присъства на сцена, след като на 25 г. достигна до музикалния връх още с първия си албум.

Като дете била под полицейска защита

“Бях толкова ужасена. Чувствах се толкова зле”, признава преди 12 г. уелската певица Дъфи. Тогава кариерата ѝ е във възход. Канят я в най-популярните шоу програми в Англия и САЩ, а първият ѝ албум Rockferry става сред четирите най-продавани в света за 2008 г. Затова тя се чувства достатъчно уверена да се върне към трудното си детство, белязано с живот под полицейска защита, бягство от мама и кражба на лодка. Смята, че всичко лошо е вече зад гърба ѝ, и не предполага, че толкова скоро отново ще трябва да разголи душата си пред своите почитатели с още по-шокиращи признания.

Дъфи е на 6 г., когато разбира, че родителите ѝ Джойс и Джон планират да се разделят. Има близначка Кейт и по-голяма сестра Кейли. Трите момичета толкова плачат заради предстоящия развод, че семейството остава още 4 години заедно. В крайна сметка обаче мама Джойс взема децата и отива да живее при фермера Филип Смит в Англия. На тръгване Дъфи тайно пише на стената “Обичам те, татко”. Посланието е скрито зад завеса и баща ѝ го открива, когато започва да прави ремонт. Толкова се трогва, че повече не боядисва тази част от стената.

Новият дом се

превръща в голям

кошмар за трите

момичета

Освен че трябва да живеят с четирите деца на пастрока си, по това време те говорят само уелски, а са записани в английско училище. “Другите деца ни смятаха за странни и бързо разбрахме, че ако продължаваме така, няма да оцелеем”, спомня си в едно откровено интервю певицата. По това време тя се отказва от рожденото си име Еме Ан Дъфи и започва да се представя само с Дъфи.

Нещата стават още по-трудни, когато се разбира, че се готви убийство на Филип Смит. То е поръчано от бившата му съпруга, тъй като фермерът е получил попечителство въху четирите им деца. Полицията установява, че тя е платила 3000 паунда, за да бъде убит, и се налага цялото семейство да бъде настанено в защитено жилище, докато текат разследването и съдебният процес. Певицата описва това време като клаустрофобично и изолиращо преживяване, когато отношенията в дома са били “куче яде куче”. Тя не издържа и на 15 г. бяга, за да се върне при баща си в малкото уелско градче Невин. Тази дръзка постъпка обаче не се харесва на майка ѝ и сестрите ѝ те спират да ѝ говорят повече от година.

Дъфи преживява трудно този период. Започва да пие, пуши и участва в кражба на лодка. Желанието ѝ да пее също се сблъсква с редица трудности. Още на 6 г. е забелязана да носи тетрадка в училище с текстове на песни. Никога обаче в дома им не е имало музикални инструменти и тя не се е учила да свири. Записват я в училищния хор, но не след дълго е помолена да го напусне, защото гласът ѝ е твърде силен и не се вписва в общото звучене. 

Тази своя черно-бяла снимка русокосата красавица с кадифения глас публикува към съобщението, в което призна, че е била отвлечена и изнасилена.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тази своя черно-бяла снимка русокосата красавица с кадифения глас публикува към съобщението, в което призна, че е била отвлечена и изнасилена. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Чак когато отива да следва, талантът ѝ е забелязан. Включва се като певица в групи и участва в музикално предаване за откриване на таланти, но остава втора на финала. Постигнатият успех обаче я вдъхновява да започне да пише собствени композиции, докато работи като сервитьорка, за да се издържа. Китаристът Бърнард Бътлър ѝ помага да шлифова таланта си, а по-късно и да запише първите си парчета. През ноември 2007 г. сключва договор със звукозаписна компания, а на следващата година пуска и дебютен албум. Той бързо оглавява музикалните класации.

Песента ѝ “Мърси”

става абсолютен хит

Дъфи е канена да гостува в най-популярните телевизионни предавания и музикалните критици ѝ предричат бляскава кариера като на другата изгряваща по това време британска звезда Адел. Но докато при втората нещата наистина се случват така, уелската руса красавица с кадифен глас не успява да се задържи на гребена на вълната.

Вторият ѝ албум през 2010 г. не е толкова успешен. Дъфи започва да отменя участия. Бившата ѝ мениджърка завежда съдебно дело срещу нея за неизпълнение на клаузи по договора им.

Съобщено е, че певицата ще се снима във филм, но и това не се случва. Появява се да пее само веднъж през 2015 г. по време на концерт в памет на Едит Пиаф в Ню Йорк. Три години по-рано напуска луксозния си апартамент в центъра на Лондон за 12 млн. паунда. Един път се твърди, че се е пренесла при приятел в по-краен квартал, друг - че се е върнала в родния Уелс. Медиите отдават изчезването ѝ на творческа криза и дори няма намек, че е трябвало да се справя с далеч по-сериозен проблем.

Така е до 25 февруари т. г., когато Дъфи пуска разтърсващо съобщение в инстаграм. В него тя обяснява дългото си отсъствие с ужасяващо преживяване.

“Много от вас се чудят какво се случи с мен, къде изчезнах и защо. Истината е и моля, повярвайте, сега съм добре и невредима, че бях изнасилена, дрогирана и държана в плен няколко дни.

Оцелях, но ми

трябваше доста

време, за да се

възстановя”,

пише 35-годишната певица. Тя не разкрива кога се е случило това, но обещава скоро да даде интервю с подробности, тъй като преди време се е доверила на журналист и той я е убедил, че има смисъл да направи подобно нещо. Признава, че хиляди пъти ѝ е минавало през ум да сподели за преживяното, но винаги нещо я е спирало. Дори и сега не била сигурна дали моментът е най-подходящ, но се почувствала свободна да го направи.

Признанието на Дъфи дойде само ден след като американският продуцент Харви Уайнстийн бе осъден за сексуални посегателства срещу две жени. Процесът срещу него тръгна, след като повече от 80 дами признаха, че ги е принуждавал да правят секс. Той постави и началото на световно движение за разкриване на жертви на сексуални престъпления.

Не е ясно дали това е провокирало и Дъфи да разкаже своята лична история. И дали тя също ще търси публична справедливост. Редом с много топли думи за подкрепа към нея в социалните медии се появиха и коментари, че съобщението може да е рекламен трик за връщане на музикалната сцена. 

Легендарният певец Том Джоунс, който също е от Уелс, връчва наградата БРИТ на певицата през 2009 г.
Легендарният певец Том Джоунс, който също е от Уелс, връчва наградата БРИТ на певицата през 2009 г.

“Тя никога не е спирала да пише музика. Това е нещо, което винаги прави, но напоследък просто не е във фокуса на общественото внимание”, каза нейният баща Джон преди време. Той подчерта, че винаги ще я подкрепя, но от нея основно зависи дали ще продължи музикалната си кариера. Бащата хвърли и малко светлина върху личния живот на Дъфи през последните години. По думите му след връзката с уелската ръгби звезда Майк Филипс тя не е имала друго гадже. Двамата се разделиха през 2011 г., като тогава певицата го нарече любовта на живота си.

Какво се е случвало след това, засега остава неизвестно. Според близки до певицата тя е имала някакво травмиращо преживяване през 2012 г., заради което се е самоизолирала. В краткото си съобщение за изнасилването Дъфи обясни, че не е искала да показва на света тъгата в очите си, затова се е отказала от сцената. През последното десетилетие хиляди пъти се опитвала да накара слънцето да изгрее в сърцето ѝ, но едва сега това започвало да се случва.

След шокиращото ѝ признание чернокожата американска рапърка Чика написа в туитър, че Дъфи е герой. Докато се лекувала от собствената си болка, тя помагала и на нея да се избави от депресия. Освен че платила за студио, в което Чика да запише своята музика, Дъфи ѝ дала и много ценни житейски съвети, сред които: “Ако ти е тъжно, отдели време да бъдеш тъжна”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X