Напишете дума/думи за търсене

Бръснато чело и смачкани органи - стандарти за красота от миналото

Всяка ера има своите модни тенденции.

В миналото стандартите за красота понякога са били угасяващо необичайни. Вероятно сте чували за връзване на стъпалата и разтягане на врата с метални пръстени. Имало е и експерименти с „красота“, които са били само болезнени, но и опасни за здравето.

Многоцветни вежди
В Древна Гърция съединените вежди при жените били ултрафешън, а ако дамата не била достатъчно окосмена в тази област, използвала специален "имплант", изработен от козя козина.
През втори и трети век в Китай жените започват да боядисват веждите си. Един от тамошните императори нарежда на поданичките си да бръснат веждите и след това да ги рисуват със синьо-зелено мастило. То било вносно и много скъпо, че само много богати хора могли да си го позволят.

Високи чела
В края на ХIV баварската кралица Изабо определила тенденцията за високи чела и дълги тънки вратлета. За да следват стандартите за красота, жените бръснели косата в предната и в задната част на главата, дори премахвали веждите си. Миглите от горния и долния клепач също били жертва на тази тенденция.

Дълги нокти
В Китай дългите нокти били тренд в продължение на няколко века. Те били знак също за богатство. Означавало, че собственикът им е достатъчно имотен, за да плаща на слуги, а той самият да не пипа нищо.
За да не ги чупят, богаташите носили специални „калъфи“, изработени от благородни метали.

Бледа кожа
Достига пика си в Англия през XVIII век. За да направят кожата възможно най-бледа, жените използвали оловни бои, за да боядисват лицата си и устните си. Освен това прибягвали до сини моливи, за да рисуват вени по лицето си, за да подчертаят бледността си.

Тънка талия
Прототипите на корсетите, използвани за визуално изтъняване на талиите, се появяват още през бронзовата епоха. Но европейците започнали да ги използват или през XV или XVI век. Върхът на тенденцията бил по време на управлението на Катерина де Медичи. През този период корсетите можели да „спестят” до 25 см от обиколката на талията, което имало ужасно влияние върху вътрешните органи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X