Напишете дума/думи за търсене

За имунитета през есента започваме да се грижим сега

Всички си надяваме, че няма да бъдем сполетяни от втора вълна на COVID-19. И все пак, независимо дали е коронавирусът или сезонният грип, след лятото идват есен и зима и за да бъдем по-спокойни за себе си и семействата си, е добре да се погрижим за имунитета от сега.
Сега е най-добрият период да го направим, защото пазарите са пълни с плодове и зеленчуци, имаме повече време и възможности за спорт, както и за грижа за себе си.
Инвестирайте в здравето си сега, за да имате по-малко тревоги през хладните сезони.

Човешката имунна система е забележителен набор от функции и процеси, които поддържат болестотворните организми под контрол. Нашето тяло има две защитни системи: неспецифичен вроден имунитет и специфичен придобит имунитет. Първите атакуват всички видове натрапници, докато вторите са насочени към конкретни. Те работят в тандем и ни пазят от инфекции и болести. Защитната система на тялото ни започва с физически бариери като кожата и включва антимикробни протеини, които унищожават инфекциозните нашественици. Друга линия на защита са нашите клетки, които атакуват други клетки, пренасящи инфекциозни агенти.

Здравото тяло е от съществено значение за нашите системи да функционират оптимално и да поддържат тялото ни здраво. Имунната система не е едно цяло, а здравословна среда, която осигурява на тялото ни да работи в стабилно състояние. Можем да укрепим имунната си система, като следваме здравословен начин на живот.

Ето няколко съвета за поддържане на здрава имунна система:

Хранете се здравословноУпражнявайте се всеки денПоддържайте здравословно теглоГрижете се да спите достатъчноПоддържайте добра хигиенаМинимизирайте стреса

Здравословната храна, богата на хранителни вещества, подхранва имунната система. Определени микроелементи са свързани със здравето на нашия имунитет. Те включват:

1. Цинк: участва в репликацията на ДНК и има доказано въздействие върху функцията на имунните клетки. Най-добрите хранителни източници са кисело мляко, месо, риба, ядки, сусамово и тиквено семе, гъби, леща.

2. Селен: предпазва от окислителни увреждания и участва в синтеза на ДНК. Има го в морската храна, гъбите, ечемика, кравето мляко, яйцата, сусамовото семе, слънчогледовите семки, ленените семена, орехите, зелето, спанака, броколите, чесъна.

3. Желязо: носи кислород в цялото ни тяло. Той се намира в органичните меса, спанака и други зелени листни зеленчуци, бобовите растения, тиквените семки, сушените плодове като смокини, киноа.

4. Мед: заедно с желязото образува червени кръвни клетки. Пълнозърнестите храни, фасулът, ядките, листните зелени зеленчуци и сините сливи са добри източници на мед.

5. Фолиева киселина: помага за образуването на ДНК и РНК. Източници са зелени листни зеленчуци, боб, фъстъци, слънчогледови семки, пълнозърнести храни и яйце.

6. Витамин А: поддържа имунната и възпалителната система. Най-богатите източници са сладък картоф, червени портокали и зеленчуци, зелени листни зеленчуци, чушки и папая.

7. Витамин С: най-добрият антиоксидант, който предпазва от свободни радикали. Добри източници – шипка, цитрусови плодове, папая, ягоди, ананас.

8. Витамин Е: друг важен антиоксидант, който пречиства свободните радикали в тялото ни. Източници - слънчогледови семки, бадеми, фъстъци, горчица, спанак.

9. Подправки като черен пипер, джинджифил и тулси се използват от практикуващите аюрведисти за повишаване на имунитета.

Включете тези храни в диетата си, за да се насладите на силен имунитет и здравословен живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X