Напишете дума/думи за търсене

Кифличките на баба

Помните ли онези хрупкави, ароматни кифлички, които ни правеха нашите баби? Вкусът на детството ни преследва цял живот, защото е вкус на свобода, безгрижие и уют, вкус на пълна защитеност.

През последните години в стремежа си да живеем здравословно забравихме много от вкусовете на детството. Може би не си даваме сметка, че всъщност връзката с онези най-светли и топли години също ни носи здраве. Здраве на душата.

Крайностите са вредни. Ако някой път ви се хапват кифличките на баба, няма да се случи нищо толкова нередно да го направите. Да дадете и на децата си да опитат от тях, да им разкажете как вашата баба ви ги е сервирала с чаша боза, да споделите с тях част от своето детство.

Потърсихме рецептата на типичните кифлички от онова време и открихме, че те се приготвят с маргарин. Преди да подскочите, че вие никога не готвите с маргарин, нека ви изброим няколко научни факта.

Според скорошно проучване 88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни, а 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Не знаят, че:

Растителните мазнини в маргарина пазят сърцето

Мастните киселини играят важна роля в много процеси, протичащи в нашето тяло. Те ни дават енергия, влияят положително върху нашите хормони, нервна система, помагат на организма да използва мастноразтворимите витамини. До 30 % от нашата енергия идва от приема на мазнини. Ето защо е важно да се избират храни, които са богати на ненаситени мастни киселини. Такива са слънчогледовото масло, лененото семе, рапичното и маслиновото олио, съставките на растителните маргарини - техните „добри мазнини“ се грижат за запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

Благодарение на технологиите няма вече хидрогенирано масло

Истината е, че преди маргаринът се е правил с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те хидрогенираното растително масло е заменено напълно в продукцията на маргарин.

Маргаринът съдържа жизнено важни мастни киселини

Рапичното и лененото масло, например, са естествен източник на омега-3, а слънчогледовото е изключителен източник на омега-6, които при производството на маргарина се запазват. Нашите тела се нуждаят от тези мастни киселини заради добрата работа на мозъка, производството на хормони, като защита на сърдечно-съдовата ни система, за баланса на кръвното налягане, като превенцията срещу атеросклероза, в полза на имунитета, доброто психическо състояние и много други.

Маргаринът е направен от натурални съставки

Маргаринът е смес от растителни мазнини - масла и вода. Също както маслото, маргаринът може да се добие и у дома. Ако го направите веднъж, ще се уверите, че това е един естествен продукт, който съдържа полезни за организма субстанции и наистина е много вкусен.

Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина

Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко „зелени“ твърдения. Растителният маргарин изглежда е много по-устойчив избор отколкото маслото по отношение опазването на околната среда. Какво би се случило, ако обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на 30 км пътуване с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7-минутен душ.

Така че не вярвайте на митове, чуйте науката. И си направете бабините кифлички. Ето и рецептата:

Солените кифлички на баба

Необходими продукти:

220 г маргарин

1 ч.ч. настъргано краве сирене

1 ч.ч. настърган кашкавал

1 ч.ч. кисело мляко

10 г бакпулер

3 ч.ч. брашно

чубрица за поръсване

1 яйце

Начин на приготвяне:

1. Разбийте с миксер маргарина, настърганото сирене и кашкавала.

2. Изсипете бакпулвера в киселото мляко и разбъркайте, като внимавайте да не шупне и прелее.

3. Изсипете киселото мляко в другата смес. Разбъркайте добре.

4. Добавете брашното и бъркайте, докато получите меко тесто.

5. Покрийте с фолио и оставете тестото за два часа в хладилника.

6. Разделете тестото на шест равни части, като от всяка от тях оформете топче.

7. Разточете всяко топче върху набрашнения плот и го нарежете на 8 триъгълника.

8. Навийте всеки триъгълник от широката страна навътре, като притиснете крайчетата, за да не се отварят.

9. Подредете кифличките на разстояние и ги намажете с разбито яйце, поръсете с чубрицата.

10. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

Ако искате да си приготвите маргарин сами. Вижте как във видеото.

  • Ключови думи:
X