Напишете дума/думи за търсене

Най-опасните места и вещи в къщата за здравето

Домът ни е място, където се чувстваме уютно и комфортно. Опитваме се да го поддържаме чист и редовно хвърляме боклука.

Въпреки това има някои вещи и места, които могат да причинят разпространението на инфекция и здравословни проблеми.

1. Кухненски гъби

Конвенционалните гъби за миене на съдове са чудесен развъдник за размножаване на бактерии, тъй като те са постоянно в контакт с вода и изсъхват дълго време. В тях се натрупват частици от храната, което се превръща в храна за бактерии и гъбички, а постоянната влажност създава още по-благоприятна среда за възпроизводството на микроби.
Как да ги почиствате, прочетете тук.

2. Дъски за рязане

Бактериите по повърхността на дървените дъски са особено активно размножаващи се, така че е по-добре да използвате пластмасови или керамични изделия. Само си представете, че на дървена дъска може да има 200 пъти повече микроби, отколкото върху тоалетна седалка. Идеалният вариант е да използвате отделни дъски за всяка група продукти (месо, риба, зеленчуци и плодове), а след използване, третирайте с оцет 5%.

3. Хладилник и фризер

Бактериите могат да се размножават дори при ниски температури. Особено внимание трябва да се обърне на чекмеджетата в хладилника, където обикновено се съхраняват зеленчуци и плодове, тъй като именно на тези места се появява мухъл и не е достатъчно да се премахне „причината”, тъй като гъбичните изпарения лесно попадат върху други продукти в близост. Минимален брой микроби се натрупват във фризера, затова е важно също да почиствате вътрешната повърхност със сапунена вода поне два пъти месечно.

4. Баня

Това е пространство с висока влажност, така че почистването на банята трябва да се третира с особено старание. Микробите се натрупват в ъгли, пукнатини, фуги, в каналите. За да измиете банята, трябва да използвате специален дезинфектант, често да я проветрявате или да се погрижите за добра вентилационна система.

5. Четки за зъби

Четките трябва да се мият след употреба, тъй като значително количество бактерии се натрупват в устната ни кухина за една нощ, а на сутринта можем да ги прехвърлим в четките.

6. Вентилационни решетки

Мнозина не обръщат внимание на състоянието на решетките, защото са разположени високо. Но именно върху тях се създават идеални условия за живота на бактериите.

7. Тоалетна

По стените и пода в това помещение има повече микроби, отколкото в самата тоалетна чиния, защото ако пуснете водата, без да сте затворили капака на тоалетната, тогава всички микроорганизми от нея лесно попадат на пода и стените.

8. Дръжки на врати

Много вредни микроорганизми също се натрупват върху дръжките, затова по време на почистване не забравяйте да ги избършете с кърпа, напоена с алкохол.

9. Легло

Със сигурност знаете, че акарите живеят в матрака, което може да провокира различни здравословни проблеми. За да избегнете неблагоприятните ефекти и да осигурите здравословна почивка през нощта, трябва да перете чаршафите си поне веднъж седмично при температура от поне 60 градуса.

10. Джаджи

Това не са само смартфони, но и таблети, компютърни мишки, клавиатури и други технологични неща, които често докосвате. Почиствайте ги редовно със специални салфетки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X