Напишете дума/думи за търсене

Гъбата за чинии е най-мръсното нещо в дома. Как да я дезинфекцираме за 1 минута

Най-мръсният предмет в къщата ви не е кошчето за боклук или тоалетната чиния – това е гъбата, с която миете чиниите си. Иронично е, но основният инструмент, използван за почистване на кухнята, разпространява най-много бактерии наоколо. Всеки път, когато използвате гъба, за да измиете мръсна чиния, дъска за рязане или плот, остатъците от това, което почиствате, се настаняват в порите на гъбата.

Проучване от университета в Аризона установи, че кухненската гъба е покрита с толкова бактерии, че всъщност може да бъде 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния. Д-р Чарлз Герба, професор по микробиология и експерт по предаването на патогени чрез вода и храна, казва, че гладката, студена повърхност на тоалетната седалка е по-малко благоприятна за растеж на плесен, отколкото топлата влажна повърхност на гъбата.

Проучване, проведено от Герба на 1000 използвани кухненски гъби и кърпи за съдове, установи, че 10% от тях съдържат салмонела, и въпреки че сапунът и водата могат да премахнат мръсотията и остатъчната храна, тази комбинация не убива непременно бактериите. Всъщност водата трябва да е поне 70 градуса, за да бъде ефективна при убиването на микроби. Следователно почистването на чиния с мръсна гъба по същество прехвърля всички бактерии от плотове, дъски за рязане, подове, маси и мивки обратно в чиниите.

За щастие има доказани начини за ефективно почистване на гъбите. Министерството на земеделието на САЩ тества четири различни метода и установи, че пускането на гъбата в микровълновата фурна или в съдомиялната машина убива 99,999 процента от бактериите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X