Напишете дума/думи за търсене

Супертрик за почистване на загорелите съдове

Загорените тенджери и тигани може да се случат на всекиго – и в професионалната кухня, и във всяка друга. Особено когато искаме да готвим по-диетично и спестяваме мазнина, гледката и ароматът на изгорено са често срещани гости.

Ето един много лесен и евтин трик за справяне с проблема.
Полейте повърхността с бял оцет и вряла вода. Ако замърсяването е незначително, е необходимо само да изчакате водата да изстине и да измиете със стандартна гъба. Ако обаче наслояванията са по-сериозни, ви препоръчваме да оставите съда да поври на котлона. При най-тежките загаряния добавете и сода.

След като поври и след това изстине, ще се наложи да използвате дървена лъжица или шпатула за премахване на големите парчета от загорялото, а след това с гъба за загорели съдове изстържете всичко по дъното.

Внимание! Не може да ползвате стържещи инструменти върху повърхности с незалепващо покритие. Алумият не се понася с оцета, а чугунът не търпи абразивни техники.

Още нещо: ако не искате да ви мирише на оцет в кухнята, разтворете таблетка за миялна машина във водата или лъжица от праха за пране (праховете обичайно съдържат съставки, които разграждат храна) и нека съдът поври на котлона с тези препарати. След изстиване действайте, както описахме в техниката по-горе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X