Напишете дума/думи за търсене

Филипа Иванова: Когато работата e удоволствие, трудностите са само възможности

Снимка: Десислава Кулелиева

Водещата на централната емисия на БНТ е горда, че е част от екипа на „По света и у нас“

Повече от десет години чаровната водеща е част от обществената телевизия. Започва като стажант, докато учи журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“, а скоро след това става официална част от екипа на Българска национална телевизия. Отначало е репортер, след това сценарист, редактор и водещ на предаването ,,Денят отблизо.’’ През 2013 г. става редактор, а в последствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на централна емисия новини ,,По света и у нас’’ по БНТ 1, заедно със Спас Кьосев.

„За мен новините са това, което винаги съм искала да правя.“, признава красивата Филипа. Тя споделя, че за нея обществената телевизия е символ на професионализъм, обективност и отговорност, и именно заради това отказва предложение за работа в друга телевизия. „Обществената медия е школа за всеки журналистически кадър, а новините ,,По света и у нас’’ са емблемата на БНТ.“

Разбира се, не липсват и забавни моменти: „Истории за разказване има почти всеки ден. Скоро след като започнах да водя централните новини, заедно със Спас Кьосев, забравих бутилката с минерална вода на бюрото. Открихме емисията с откровено продуктово позициониране. Прибрах я докато Спас четеше първия бланк, но всичко се видя в кадър и дори леко се разсмяхме. Друг път пък се наложи да замествам водещата на сутрешния блок на БНТ. Ефирът вървеше по предварителния план, докато не трябваше да се преместя от бюрото на плазмата на стената. Ставайки бутнах стола, на който седях и той падна със оглушителен трясък зад мен.“ усмихва се Филипа.

В студиото красивата блондинка винаги влиза с десния крак, не точно от суеверие, а по навик. Всеки неин ден започва с преглед на информационните агенции и сутрешните блокове. След това спортува и отива на работа.

Филипа вярва, че журналистиката е отговорност и призвание, престижът на професията днес е застрашен от хора, без обективност, отговорност, плурализъм и етични принципи в журналистиката. Признава, че новината, която иска да прочете в национален ефир е откриването на ваксина срещу COVID-19.

X