Напишете дума/думи за търсене

Д-р Ангел Кунчев: Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля

Качествените продукти трябва да съдържат минимум 70% алкохол и да са в течно състояние, а не под формата на гел

Над 100 козметични продукта претендират, че са дезинфектанти, но не пазят здравето ни. За това предупреди държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в първия онлайн уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция.

Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация. В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на Управителния съвет на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., за правилното прилагане на трите принципа: дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, обяви д-р Кунчев.

Според него хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номерът на разрешителното от Министерството на здравеопазването. Освен това, за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, той трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел. Това е така, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки.

В момента има спад с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев. Вълната, която премина през Балканите, сега се насочва към Европа, предупреди държавният здравен инспектор. Ето защо специалистите обобщават, че социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурният начин да защитим здравето на нас и нашите близки.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини, е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

От началото на пандемията в България Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

X