Напишете дума/думи за търсене

Сода за хляб и морска сол помагат при напукани пети

Пукнатините в петите се появяват заради повишена сухота, след носене на затворени обувки и следствие от някои хронични заболявания. Неприятен проблем, който не само носи болезнени усещания при ходене, но и причинява възпаление, когато проникне инфекция.

Кожата на петите става уязвима при носене на отворени обувки през лятото, липса на витамини и минерали. Често се появяват пукнатини при повишена сухота, затлъстяване, захарен диабет. Следователно краката се нуждаят от подходящи грижи, използване на хранителни вещества, овлажнители и корекция на диетата.

Козметични процедури за премахване на пукнатини

Кожата на краката е подложена на голям стрес заради контакта си с различни повърхности. Затова се препоръчва да се бели веднъж седмично, като се използват естествена пемза или специални пили. Те имат няколко степени на абразивност, които се избират в зависимост от състоянието на стъпалото.

Рецепта за скраб за пети

- разтворете сода за хляб във вода, запарете краката
- смесете малко течен сапун с морска сол и нанесете
с масажни движения върху петите и стъпалата, измийте с топла вода.

За пукнатини може да добавите масло от чаено дърво, евкалипт, ела с антисептичен ефект. Отвара от лайка, дъбова кора и коприва помага за омекотяване на кожата: сложете по 1 лъжица от продуктите в литър вряща вода, добавете я към ваната за крака или я наложете като компрес.

След процедурата болезнените рани се третират с кислородна вода. Тя стяга увредените зони, предпазва от инфекция. Лечението се повтаря поне веднъж седмично.

Правилното хранене при напукани пети

При строга диета с ограничения причината за напукването е липсата на витамини А, Е. Те са отговорни за регенерацията и мекотата на кожата и спомагат за поддържането на еластичността. Ако се появят пукнатини, добавете към ежедневната си диета тлъста морска риба, морска храна,
зехтин, фъстъчено, ленено масло, всякакви ядки, бобови растения, домати.

Намалете количеството захар. Заради повишеното съдържание на глюкоза епидермисът става сух, дехидратиран и се появява пилинг. За дълбоко напукани пети могат да се използват добавки, подсилени с аменокиселината омега-3. Вместо сладки десерти пригответе вкусни закуски от орехи, слънчогледови семки, поглезете се с натурален мед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X