Напишете дума/думи за търсене

Никога не слагайте тези храни в микровълновата

Всички знаем, че не бива да претопляме нищо пластмасово в микровълновата, както и, разбира се, алуминиево фолио. Освен това обаче има някои храни, които стават направо токсични, когато се затоплят в микровълновата печка.

За да сведете до минимум рисковете от ползване на такъв уред, не го използвайте за готвене или за затопляне на тези шест храни.

1. Твърдо сварени яйца

С черупки или без черупки, когато твърдо сварено яйце се готви в микровълнова печка, влагата вътре създава екстремно натрупване на пара. Практически яйцето се превръща в миниатюрна тенджера под налягане. До такава степен е силно налягането, че яйцето може да експлодира! Още по-страшно, яйцето няма да се пръсне вътре в микровълновата, докато се загрява, а след това, което означава, че горещото яйце може да избухне в ръката ви, в чинията ви или дори в устата ви. За да избегнете превръщането на яйцето си в парна бомба, нарежете го на малки парчета, преди да го загреете, или още по-добре, избягвайте да го слагате изобщо в микровълновата.

2. Кърма

Много майки замразяват и съхраняват кърмата си за по-късна употреба, което е чудесно, стига да не се претопля в микровълнова печка. По същия начин, по който микровълните загряват неравномерно плочите с храна, те могат също така да затоплят неравномерно бутилката кърма, създавайки „горещи точки“, които могат силно да изгорят устата и гърлото на бебето. След това има опасността от канцероген, която идва с подгряването на пластмасата. Препоръчва се кърмата и адаптираното мляко да се размразяват и затоплят в тенджера на котлона или да се използва гореща чешмяна вода. Друго решение може да бъде да загреете чаша вода в микровълновата фурна и след това да пуснете бутилката кърма в нея, за да се размрази.

3. Преработени меса

Преработените меса често съдържат химикали и консерванти, които удължават срока им на годност. За съжаление обработката им в микровълнова може да ги превърне в много вредни за вашето здраве. Изследване в списание Food Control предполага, че действието на микровълнота печка върху съдържанието на преработените меса носи риск от развитието на коронарна болест на сърцето.

4. Ориз

Според Агенцията за хранителни стандарти в САЩ оризът, претоплен в микровълнови печки, понякога може да доведе до хранително натравяне. Проблемът с ориза включва честото присъствие на силно устойчиви бактерии, наречени Bacillus cereus. Топлината убива тази бактерия, но може да е произвела спори, които са токсични и изненадващо устойчиви на топлина. Редица изследвания потвърждават, че след като оризът излезе от микровълновата фурна и бъде оставен на стайна температура, всички спори, които се съдържат, могат да се размножават и да причинят хранително отравяне.

5. Пиле

Най-важното нещо, което трябва да осъзнаете за микровълните, е, че тяхната топлина невинаги убива бактериите, защото микровълните загряват отвън, а не отвътре навън. Затова някои храни са с по-голям риск да причинят заболяване, когато тези бактериални клетки оцелеят. Имайки това предвид, може да разберете защо пилето, което е изложено на риск от замърсяване със салмонела, може да бъде опасна храна за микровълновата печка. Преди да ядете пиле, трябва да го сготвите старателно, за да елиминирате всички налични бактерии. Тъй като микровълните не готвят напълно или равномерно всички части от месото, по-вероятно е да останете с оцелели бактерии, като салмонела. В едно проучване с 30 участници, които подгряват сурово месо, всички 10, които са използвали микровълнова печка, се разболяват, докато 20-те, които използват тиган, са добре. Това показва колко бактерии могат да оцелеят в месото, когато се пекат в микровълнова печка, в сравнение с други методи за готвене. 

6. Листни зеленчуци

Ако искате да запазите целината, зелето, спанака, ги затоплете в конвенционална фурна, а не в микровълнова печка. Когато се "взривят" в микровълновата фурна, естествено срещащите се нитрати (които са много полезни) могат да се превърнат в нитрозамини, които могат да бъдат канцерогенни. Същото важи и за подгряването на богато на нитрати цвекло и ряпа! Добре, че са също толкова вкусни и студени.

Хитри начини да почистим микровълновата за минути

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X