Напишете дума/думи за търсене

Любовта е лоша сделка

В днешното консуматорско общество мнозина вярват, че чувствата попадат в подобна сфера. Когато на потенциален партньор се гледа не като на уникален човек, а единствено като на инвестиция.

Искат от него доживотна гаранция за любов, разбирателство и заедност. Нещо, което едва ли някой разумен човек би могъл да обещае. Когато притискаме някого до стената, той е принуден да ни мами. Правим го насила измамник.

Хората, възпитани в духа на потребителското общество, където дават гаранция за всеки закупен продукт, разширяват това отношение към любовта. Когато такъв човек започне да ухажва някого, той го разглежда като продукт в супермаркет, а себе си, разбира се, като купувач.

Идеалният вариант за такъв човек би било наличието на идентификационна табела за отсрещния: "Романтична колекция. Гаранция от 1 до 3 месеца", или: "Гаранция за любов 2 години. Сдържаност и комуникация."
Хората вече не искат да обичат просто така, без гаранция за взаимност.

Каква е причината?

Има няколко такива. Едната е образованието в духа на потребителското общество. Другата е инфантилизъм и егоизъм.

Такива хора не разбират, че чувствата на човека не са рационални, а спонтанни. Появата на емоция невинаги зависи от усилията, направени от влюбения под формата на ухажване, признаци на внимание или количеството време и грижи.

Разбира се, шансовете за реципрочност са много по-големи, ако направим нещо полезно или приятно за другия, а реципрочната благодарност често е началото на взаимността. Но няма 100% гаранция за любов! Появата на чувство на любов не зависи от силата на волята на човека, в когото сте влюбени. Невъзможно е да обичаш никого с усилие на волята. Човек може да носи отговорност само за това как изразява своите чувства и емоции, които вече съществуват в него, но за тяхното отсъствие - не.

Партньорът определено няма да има шансове да се появи желаното чувство, ако започне да изисква, опитва се да „изтръгне“ със сила, директно или „в еквивалент“ - време, услуги, подаръци, секс и т.н. В този случай е застрашена самата възможност за нормална връзка. Връзката няма да продължи дълго, ако партньорът ви е принуден да направи нещо за вас не по своя воля, а само за да избегне неприятното чувство за дълг, вина към вас.

Невинаги може да разчитаме на взаимна любов и служене, но винаги може да разчитаме на взаимна благодарност. Това е единственото нещо, което имаме право да очакваме от другите. Но най-добре е нещо да се прави изобщо без очаквания. Тогава може да избегнете неприятното чувство на разочарование, ако вашите надежди не се изпълнят.

И вашата любов може да се предложи като подарък, но нищо повече.

„Има твърдение, че любовта е лоша сделка - няма гаранции. Това е заблуда. Любовта всъщност не се нуждае от гаранции. Любовта е различна в това, че дарявате радост, без да се интересувате от последствията.”

Франк Хърбърт

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X