Напишете дума/думи за търсене

Кето диетите ли са най-добрият режим за отслабване

Кетогенното хранене е вид диета, която се основава на силно намалена консумация на въглехидратни храни и увеличен прием на храни, съдържащи мазнини.

Какво представлява тази диета?

В основата на кето диетите стои идеята чрез драстично ограничаване на въглехидратите тялото ви да бъде принудено да разгражда натрупаните мазнини, за да си осигури енергията, от която се нуждае.

Нарича се “кето”, защото принуждава организма ви да произвежда малки молекули гориво, които се наричат “кетони”. Те пък от своя страна се превръщат източник на енергия, от която организмът ви може да се възползва, когато неговият главен източник на гориво - глюкозата е в недостиг.

Какво наричаме кетоза?

Това е метаболитно състояние на организма, при което той започва да се възползва от мазнините, натрупани в него, и да ги превръща в гориво, което да ползва вместо глюкоза. Кетозата се случва, когато намалите силно приема на въглехидрати, драстично ограничавайки снабдяването на организма си с глюкоза, която, както споменахме, е основен източник на гориво за мозъка и клетките.

Как се навлиза в това състояние?

Следването на кето режим е най-бързият и ефективен начин за навлизане в кетоза. Най-общо казано, това включва ограничаване консумацията на храни, съдържащи въглехидрати, с от 20 до 50 грама на ден и увеличаване приема на храни, богати на мазнини (месо, яйца, риба, ядки, сметана, сирене, кашкавал и други).

Ползи от кето диетите

Подпомагат отслабването

Кетогенният режим подпомага и насърчава загубата на тегло по няколко начина, включително засилване на метаболизма и намаляване на апетита. Това става възможно, тъй като храните, които се консумират по време на диетата, засищат и намаляват хормоните, възбуждащи глада. Казано иначе, храните се с вкусни, засищащи за дълго храни, което намалява не само чувството за глад, но и апетита ви.

В подкрепа на тези твърдения може да посочим проведени през 2013 година проучвания в 13 университета от цял свят, при които учените са установили, че хора, спазващи кетогенни диети за период от шест месеца, са изгубили 5 килограма повече от теглото си в сравнение с тези, които за същия период са следвали диета с ниска консумация на мазнини.

Намалява проблемите с акнето

Причините за появата на акне са доста, но една от основните е прекомерната консумация продукти с голямо съдържание на въглехидрати. Редовното приемане на подобни храни води до промяна в баланса на чревните бактерии и понижаване или покачване на кръвната захар, а оттам - до появата на акне или други кожни проблеми.

При следването на кето диета се намаляват приетите въглехидрати, което, от своя страна, спомага за поддържането на кръвната захар в нормални граници. А това намалява симптомите на акне.

Предпазва мозъчната функция

Според проучвания, проведени през 2019 година, кетоните, които се произвеждат по време на кетоза, укрепват и защитават мозъка и неговите клетки. Поради тази причина някои специалисти препоръчват кето диетата като начин да се предотвратят заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други.

Намалява силата и интензитета на епилептичните гърчове

Според една немалка част медицински експерти механизмът, стоящ зад кето диетите, може да се ползва успешно за намаляване гърчовете при епилепсия при хора, които не се влияят от стандартното медикаментозно лечение.

Понижава кръвното налягане

Хипертонията е рисков фактор, който стои в основата на редица сериозни заболявания като инсулт, бъбречна недостатъчност, заболявания на сърцето и други. Режимите с ниска консумация на въглехидрати са ефективен начин за намаляване и нормализиране на кръвното. С други думи, кето диетите може да ви помогнат да поддържате кръвното в нормални стойности и да ви предпазят не само от увеличаване на теглото, но и от появата на сериозни заболявания.

Защо кетогенните диети са по-добри от другите режими за отслабване?

- Не се налага да следите колко калории трябва да консумирате или изразходите за деня.

- Не се налага да спазвате точни часове за хранене.

- Храните се с вкусно и разнообразно меню и отслабвате.

- Намалявате трайно килограмите, дори и да не комбинирате диетата с тежки тренировки и упражнения.

- Подобрявате здравето си и изглеждате все по-защеметяващо с всеки изминал ден, в който следвате този режим.

X