Напишете дума/думи за търсене

Това са най-добрите женски клубни футболни отбори

Източник: Pixabay

Когато говорим за футбол, първото за което се сещаме, са двата отбора по 11, които се борят за топката, подават я, отбелязват голове и ликуват. На първо четене у нас никога не ще ви изникне образът на жени, приели ролята на футболисти. Светът на мъжкия спорт - футболът, обаче отдавна е доказал, че е отворен за всекиго. Няма значение от къде си, колко си висок, колко си богат или какъв пол си, стига да можеш да риташ топката, винаги ще може да играеш футбол.

И така, макар и тепърва развиващ се, в днешни дни женският футбол става все по-модерен. За съжаление е далеч от нивото на мъжкия футбол, но UEFA и държавните футболни асоциации правят всичко по силите си, за да изградят нужната инфраструктура за дамите, практикуващи този спорт. Например вече съществува Шампиноска Лига за женски тимове, а във Великобритания има еквивалент на Premier League, наречен FA Woman’s Super League. В него се отличават имената на клубове като Манчестър Сити и Юнайтед, Арсенал, Ливерпул и Челси, но също и по-малки отбори като Рединг, Бристъл и Бирмингам. Английското първенство в женския си вариант е създадено през 201-а и за момента Арсенал и Челси си раздлеят първото място по най-много триумфи - 3. Това ли обаче са най-силните футболни отбори с женски състави? Нека проверим кои са топ 3 на световния женски футбол.

3. Барселона

Барса е клуб, добре познат на повечето дами, дори и да не се интересуват от футбол. Вероятният виновник за това може би е самият Лео Меси. Оказва се обаче, че освен с прослувития титулярен състав на каталунците, Барса се гордее и с женския си отбор, който редовно трупа овации и радва феновете на клуба. През последното десетилетие воденият от треньора Луис Кортес тим триумфира цели пет пъти в дамското издание на Ла Лига, като така се нареждат начело на класацията по най-много успехи. Също така през сезон 2018-2019 каталунките се озовават много близо до това да спечелят най-престижната титла в Европа - Шампионската лига. След като отстраняват Байерн Мюнхен в полуфинала на турнира, Барса се изправят срещу Олимпик Лион на финала, когато биват разгромени. И все пак възходът в испанския клуб е очевиден и нищо чудно да наблюдаваме дългоочаквания им триумф в близките години.

2. Волфсбург

Въпреки че номер 1 в класацията ни не е от Германия, се оказва, че в исторически план немските дамски футболни клубове са най-добрите, като съществуват два периода - преди и след 2010 г. Преди 2010-а във Фрауен-Бундеслигата са царували клубовете Франкфурт и Турбин Потсдам, но през последното десетилетие изгравят нови звезди на хоризонта в лицето на Байерн Мюнхен и Волфсбург. 2013 година е най-плодородната за вълците, постигайки требъл (Бундеслига, Купа на Германия и Шампионска Лига). В следващите 7 години и до момента Волфсбург позволяват на дамите от Мюнхен да достигнат 2 титли от първенството, като печелят останалите 5. Освен това в Европейския футбол те представляват основната заплаха за отбор номер едно в списъка ни.

1. Олимпик Лион

Дамите от Лион се оказват най-непреклонните футболистки. Техните успехи не спират да растат и изглежда, сякаш им липсва конкуренция на тяхното ниво. С четиринайсет поредни победи във френското първенство клубът е поставил рекорд, който вероятно няма да видим подобрен. Подобно доминиращо представяне вероятно открива добри шансове за успешен залог на този пазар. В случай че искате да разберете повече и да вземете страхотни промоционални оферти, натиснете тук.

Освен във Френския шампионат, Олимпийките демонстрират несломим дух и когато играят в Европа. В трофейната си зала женският състав на Лион може да се похвали с титли от последните 5 издания на дамската Шампионска лига. С останалите им 2 победи на финал през 2011-а и 2012-а, те заемат първото място в класацията с най-много успехи в най-престижния Европейски футболен турнир.

Женският спорт продължава да се развива с впечатляващи темпове и, ако искате да разбере още за поддържането на спортния тонус и женска красота, посетете нашия сайт.

X