Напишете дума/думи за търсене

За какви заболявания говори бялото покритие на езика?

Често забележими промени в езика се появяват преди други клинични симптоми. Появата на плътен бял цвят почти винаги е началото на развитието на отрицателен процес в тялото. Какви са причините за това белезникаво покритие?

Появата на бяла плака на езика винаги има само една причина - жизнената дейност на микроорганизмите на повърхността му. Тези бактерии се намират дори на езика на човек, който стриктно спазва чистотата на устната кухина. След хигиенни процедури тя обикновено изчезва, но ако се появи отново, това е знак за нарушения в работата на организма.

Най-честите причини за плака

1. Болки в гърлото - няколко вида възпалителни инфекциозни заболявания, които най-често засягат деца и юноши. Причинява се от стрептококи, стафилококи и други бактерии и гъбички. Те често започват с гнойна плака на езика и сливиците.

2. Гастрит. Определение и видове

• автоимунно-възпалително заболяване, при което тялото унищожава лигавиците на собствения си стомах. Развива се в резултат на откази на имунната система. Белият цвят е един от симптомите, по време на обостряне на гастрита той пожълтява;
• атрофичен - опасно, предраково състояние. Плаката е белезникава или сиво-бяла, може да има ясни следи от зъби;
• с ниска киселинност - хронично възпаление на лигавицата на стомаха, при което храносмилането се влошава. По-често се среща при хора в напреднала възраст и изтощени хора, както и при системни грешки в храненето. Цветът може да се промени в жълтеникав, сиво-жълт;
• хеморагичен - сериозна, бързо влошаваща се лезия на стените на стомаха, върху която се образува ерозия и е придружена от кървене;
• хроничен - стените на стомаха са изложени на дегенеративни лезии. Много често заболяване, засяга повече от половината от населението на света. Слоят на езика може да бъде белезникав, бледожълтеникав, бяло-сивкав.

3. Булбит - независима диагноза е рядкост, обикновено се счита за определена форма на възпаление на дванадесетопръстника. Възпалителният процес засяга началния участък на дванадесетопръстника, което провокира смущения в секрецията и подвижността на храносмилателния тракт.

4. Дискинезия на жлъчните пътища - функциите на жлъчния мехур са нарушени, има повишена секреция на жлъчка или застой. Плаката често е белезникава или сивкава.

5. Ентерит - възпалителни процеси на различни видове чревни лигавични стени, при които се нарушават процесите на асимилация и храносмилане. На езика има забележимо бяло покритие, с характерни отпечатъци от зъбите.

6. Пелвиоперитонитът е инфекциозна и възпалителна лезия на перитонеалната лигавица, ограничена до тазовата област. Води до тежки усложнения.

7. Кандидоза - при мъжете. Гъбично заболяване на устата и главата на пениса. На езика и венците се образува белезникаво покритие, тип сирене.


Лечебни дейности
Ако се появи плака, която не изчезва след хигиенни процедури или се появява отново през деня, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на задълбочен преглед, тъй като много заболявания са скрити и се проявяват в хронична форма.

Ако в допълнение към плаката има и други дискомфортни усещания в устната кухина, тогава трябва да се свържете със своя зъболекар. В този случай трябва да се лекува основната причина за образуването на плака.

Ако болестта не бъде открита, тогава е необходимо да се следи по-внимателно чистотата на устната кухина. Освен това е необходимо да се преразгледа храненето. Плаката често се появява при злоупотреба с мазни, преварени храни, изобилие от пикантни или сладки храни.
Не трябва да се опитвате да се отървете от плаката с домашни средства или лекарства, които се купуват без рецепта. Това често води до прогресиране на основното заболяване.

За целите на превенцията трябва да спазвате общите правила за поддържане на здравето: следете качеството на продуктите и не злоупотребявайте с нездравословна храна, с диети, ходете по-често на чист въздух, посещавайте своевременно лекар.

Първи признаци на стомашна язва, които не бива да бъдат пренебрегнати

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X