Напишете дума/думи за търсене

В какво се изразява сънното пиянство?

За много хора събуждането сутрин е истинско усилие. Но пиянството в съня далеч надхвърля това.
Някои хора се събуждат напълно енергични, осъзнати и готови да се изправят срещу деня веднага щом алармата им се включи. На други пък им е наистина трудно да стават сутрин. Ако се вписвате във втората категория, тогава може да страдате от пиянство по време на сън.

За много хора събуждането сутрин предполага големи усилия. Изглежда мозъкът им не иска да си сътрудничи в опита си да бъдат функционални.
Сънливото, уморено или раздразнено събуждане не означава на сто процента, че страдате от пиянство по време на сън. Разстройството, за което иде реч, може значително да повлияе на живота на тези, които страдат от него.

Какво е сънното пиянство?
Пиянството по време на сън (наричано още объркваща възбуда) е нарушение, което се появява в момента, в който човек започне да се събужда. Страдащите се събуждат объркани, дезориентирани, като когнитивните им способности не функционират както трябва. Някои го описват като умствена мъгла, която им пречи да мислят ясно и да действат правилно. Те имат значителни проблеми, опитвайки се да се събудят.

Тези епизоди обикновено се появяват след нощния сън, но могат да се появят и посред нощ или след дневна дрямка. Обикновено се генерират от внезапно събуждане, което поставя човека в състояние на бдителност, при което усеща, че трябва да се защитава от опасност или да се изправи пред спешна ситуация.

Как се проявява?
Някои от най-често срещаните примери за това, което се случва с пиянството при сън, са следните:

• След събуждане човекът не знае къде се намира. Той може да се опита да стане от грешната страна на леглото или да има сериозни затруднения да стигне до банята.

• Когато будилникът се включи, човекът може да реагира, като вдигне телефона или се опита да отиде до вратата, защото смята, че това е звънецът на вратата.

• „Пияният от сън“ човек може също да се събуди през уикенда или на национален празник, напълно убеден, че трябва да отиде на работа и че ще закъснее. Той ще изпадне в паника и ще започне да се приготвя и да не знае какво се случва до известно време по-късно. Това объркано състояние може да продължи от няколко минути до няколко часа.

Защо се появява пиянство по време на сън?
Причините за това разстройство все още не са напълно ясни. Някои изследвания установяват, че то е склонно да се появява по-често при хора, които страдат от други нарушения на съня и други психични заболявания.

Тревожността, депресията и биполярното разстройство имат значително съпътстващо заболяване със сънното пиянство. Освен това консумацията на някои лекарства (като антидепресанти) също може да благоприятства появата му.
Изглежда, че навиците за сън също могат да играят важна роля. Спането по-малко от шест часа, сънят повече от девет часа или страдането от реактивно закъснение често могат да причинят това разстройство. Също така е тясно свързано със сънна апнея, консумация на алкохол и хроничен стрес.

Има ли лечение?
Експертите изчисляват, че пиянството от съня засяга до един на всеки седем души. Засега обаче няма специфично лечение за него.
Трябва да вземем предвид, че за много хора това са изолирани епизоди, които не създават никакъв значителен дискомфорт, нито се намесват в ежедневието им.

Въпреки това тези, които страдат от него от време на време, имат трудности в техните лично, семейно и работно ежедневие. Може да отнеме часове, докато напълно възстановят своите когнитивни способности.

Понастоящем най-важната стъпка ще бъде решаването на основните проблеми. Ако индивидът страда от някое от другите състояния, които споменахме по-горе, трябва първо да лекува тях.
Също е важно да възприеме добри навици за сън. Получаването на качествен сън и намаляване на стреса може да облекчи симптомите в много случаи.

9 странни трика, които помагат на здравия сън

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X