Напишете дума/думи за търсене

3 eмоционални рани от миналото, които ни пречат да го загърбим

Хората казват, че миналото не спира да се повтаря и не грешат. Всеки ден в живота ни е плод на това, което носим на гърба си. Без значение колко силно изтриваме съзнанието си за определени неща, те все още оказват влияние върху това кои сме днес и кои ще бъдем утре.

Ето защо е толкова важно да се лекуват емоционални рани от миналото, които са доста сходни с физическите рани. Те заздравяват и след това остават белези. Те оставят следа, но никога повече не нараняват. Само че ако не се отнасяте правилно с тях, те просто ще продължават да създават проблеми. Може да се отворят отново или дори да се влошат.


Много хора смятат, че е достатъчно да забравят какво се е случило. Просто не мислят за това и не правят нищо от това. Но да искаш това да е истина и да го направиш по този начин, са две различни неща. Факт е, че всичките емоционални рани от миналото остават в подсъзнанието.

Кои са трите емоционални рани, които могат да висят над живота ни като Дамоклев меч и да ни влачат надолу?

1. Емоционални рани от миналото, свързани със самочувствието
Има моменти, когато любовта ви към себе си наистина е изложена на риск поради минали преживявания. Всички различни видове отхвърляне водят до страдание. Няма значение какво ги причинява. Истината е, че това е вид болка, към която никой от нас не е имунизиран.
Но когато отхвърлянето е последователно, случва се в ранна възраст или идва от близки, тогава се справяте с емоционална рана, която трудно се лекува. Подигравките, униженията, обезценяването, постоянните критики и несправедливата вина са наистина вредни за онзи, който ги понася.

Ударите към вашата любов към себе си са видовете емоционални рани от миналото, които могат да ви натежат през целия живот. Има някои видове, които никога не може да излекувате напълно. Но ако се справите с тях правилно, винаги може да промените нещо. Те не трябва да понижават самочувствието, увереността и оптимизма ви за живота.

2. Емоционални рани, свързани с независимостта
Емоционални рани с връзка към независимостта се появяват в ситуации, когато някой е твърде контролиращ с вас. Обикновено се случва някой, който има власт над вас, да използва тази сила неправомерно. Но като прави това, той нанася много щети на вашето лично чувство за независимост.

Тези рани идват от всякакви действия, които се опитват да ограничат вашата свобода и способност за вземане на решения.
Те се случват, когато някой редовно ви поправя и наказва, поради неясни причини. Те могат да се случат и когато някой постоянно не одобрява или ви кара да се отчитате за действията си до най-малките подробности. Това може да се случи, когато някой се държи с вас като с безполезни или
некомпетентни.

Този вид емоционални рани от миналото могат да ви затруднят да поемате инициатива или да вземате решения за определени неща. Те могат да ви направят покорен и пасивен. От друга страна, те могат да ви направят изключително непокорен, без да има очевидна причина за това.

3. Емоционални рани, свързани с липса на привързаност
Най-тежките емоционални рани от миналото са тези, свързани с липса на обич. Тези се случват, когато някой е изоставен, отблъснат емоционално или отхвърлен. Основните хора, които причиняват този вид рани, са родителите. Правят го, докато отглеждат децата си. Истината е, че те може да са били жертви на същото в детството си, но след това те повтарят цикъла с децата си, без дори да го осъзнават.


Раните, свързани с липса на обич, могат да накарат хората да се чувстват изключително самотни през повечето време. Особено се случва всеки път, когато се чувстват уязвими. Това ги кара да мислят, че никой не ги вижда като важни. Също така им дава идеята, че никой не ги разбира или че никой не ги приема.

Тези рани от липса на обич могат също да имат огромни последици за всеки, който страда от тях. Най-голямата е, че понякога стават изключително зависими от другите. Те имат постоянна нужда от външно одобрение. Те също така се опитват да угодят на всички през цялото време и често напълно ще забравят за себе си. Настроенията им също са променливи и винаги зависят от нагласите на другите хора.

Всички тези емоционални рани от миналото могат да ви забавят в живота. Те обикновено ви спират да растете и да се развивате в поне един аспект от вашата личност. Ето защо е толкова важно да се примирите с миналите преживявания, които имат толкова голямо влияние върху вашето ежедневие. Това е процес, който ще ви отведе по пътя на размисъл за това какво точно се е случило и как ви е повлияло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X