Напишете дума/думи за търсене

Ако правим тези неща, значи сме емоционално наранени

Понякога нямаме контрол върху чувствата и усещанията си, а когато това се случи, реагираме по различен начин. Често той е явен, друг път пък е толкова тайнствен, че дори най-близките ни не могат да разберат с какво се борим. Как да разберем, че нещо ни е наранила дълбоко, но все още не сме го облекли в правилните думи.

1. Започваме да губим интерес към нещата, които доскоро са ни носили радост

Когато сте емоционално ранени, ви е много трудно да се съсредоточите и да намерите радост в нещата, на които някога сте се радвали допреди малко. Мотивацията ви е ниска и затова не може да намерите удоволствие в нищо. Отрицателните емоции оформят живота ви и колкото повече не правите нищо, толкова повече чувствате болката в сърцето си.

2. Крещим за най-малкото
Вашите емоционални рани ви правят чувствителни и затова сте склонни да избухнете в сълзи бързо и обикновено за най-незначителното нещо. Плачете, докато четете книги или гледате филми, или заради нещо, което докосва раненото ви сърце. Това е така, защото вътре във вас има толкова много болка, че вече не може да я задържите.

3. Чувстваме се недостатъчни и неважни
Ако сте дълбоко наранени, раните ви могат да ви накарат да се почувствате безнадеждни и недостойни за каквото и да било. Ще започнете да се чувствате като нищожество и да обвинявате за това. Понякога ще се усещате счупени и именно тогава трябва да потърсите помощ от близките си хора. Позволете им да ви обичат и да се грижат за вас.

4. Дразним се от поведението на другите
Когато имате емоционални рани, може бързо да се ядосвате от поведението на околните. Това се дължи на високата ви чувствителност, защото сте в защитен режим. Цялото ви тяло се опитва да ви предпази от по-нататъшно нараняване и затова реагирате на думите на хората и дори на шегите им.

5. Чувствата ни са обострени и това ни вцепенява
Ранени сте толкова дълбоко, че понякога болката е толкова непоносима, че изтръпвате. Прекарвате дните си на автопилот и не се интересувате от това, което се случва около вас. Сякаш сте жив, но се чувствате мъртъв отвътре. Нито чувствате радост, нито тъга. Не чувствате нищо.

6. Постоянно се връщаме към лошите спомени
Това, че не може да забравите нещата, които ви нараняват, е знак, че имате остра нужда от изцеление. Като повтаряте тези болезнени спомени отново и отново в главата си, вие пресъздавате преживяването и не позволявате на раните да заздравеят.

7. Нашият сън е хаотичен
Умът ви се разяжда, особено през нощта и в резултат на това може да страдате от безсъние. През малките часове е по-вероятно да се почувствате самотни и депресирани и това е времето, когато емоционалните ви рани се отварят и кървят.

8. Твърде много мислим
Ако сте емоционално ранени, това ще ви направи несигурен за всичко в живота. Така започва премислянето. Това е вашият защитен рефлекс, който ви пози от ново нараняване. Ето защо имате нужда да контролирате всичко. За съжаление, преосмислянето няма да ви защити, а само ще влоши всичко.

9. Чувстваме се заседнали
Вашите емоционални рани могат да ви накарат да се почувствате като циментирани в пространството. Като че ли няма къде да отидете. Може да се чувствате изгубени и непознати за всичко, което ви заобикаля. Опитайте се да контролирате негативните си мисли и не забравяйте да не насилвате нищо. Правете малки стъпки в началото.

10. Наясно сме, че имаме нужда от помощ
Да си емоционално ранен, не е болест, стига да сте наясно с това и да признаете пред себе си, че имате нужда от изцеление. В крайна сметка, ще излекувате. Ще бъдете добре, защото сте решени да се борите за себе си, независимо колко време отнеме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X