Напишете дума/думи за търсене

Будика - свирепата кралица

Чували ли сте за Будика, свирепата келтска кралица?
Името й означава „победител” и тя е предводител най-голямата военна сила, която се изправя срещу римляните във Великобритания.

Будика била висока жена за онези времена, с дълга кестенява коса и здрава фигура.
Тя не е просто поредната легендарна кралица на келтското племе икени. Тя е известна с това, че обединява непокорните племена на Британските острови срещу римското нашествие.
С това си спечелва правото да бъде в списъка на големите съперници на Рим. Будика се присъединява към списъка с Вирато, Анибал, Армино, Спартак и Версингеторикс.

Рим, разширяваща се империя
След прочутото завладяване на Уелс от Юлий Цезар Римската империя търси нови територии и завоевания. Тъй като легендарният генерал планирал нашествието на Британските острови, той също се е интересувал от превземането на земята на келтските друиди.
Началото на неизбежното завоевание обаче вече е започнало с пристигането на император Калигула.

„Цимбелин” на Шекспир се развива в тези първи битки. По-късно император Клавдий също продължава завоевателните кампании. По това време някои племена се обединяват, за да се защитят.

Будика - кралицата вдовица
Един от кралете, който е бил на страната на римляните, е Прасугат от племето икени. Той е съпруг на Будика и баща на двете им дъщери. Неговото имущество било разделено поравно между завоевателите и децата му. В замяна на защитата и подкрепата на император Нерон  монархът Прасугат обещал да се откаже от титлата и земите си, когато децата му умрат. 

Но тъй като римският закон не признава наследството за жени, дъщерите не могли да наследят законно крал Прасугат.
След кончината му неговата вдовица Будика претендира за правата си според традицията на своя народ. Вместо това римляните започват да разграбват земите, изнасилват дъщерите й и наказват със смърт някои от нейните лейтенанти. Въпреки това Будика не бяга.


Бунтът на Будика
Името ѝ или може би псевдонимът ѝ в онези времена означава "победоносец", "победител". Тя успява да накара редица племена и други воини да се обединят с нея и под нейно ръководство те се изправят срещу римляните на Британските острови.
Със своите войски тя напада и обира Лондон и други градове в южната част на Острова, които римляните притежават по това време. Будика брутално унищожила мощния испански легион с един замах.
Победите й накарали последователите й да се увеличават. След около година битка обаче римският пълководец Светоний успял да реагира.

Финалната трагедия

През 61 г. сл. н.е. Будика се изправя в много неравна битка. Римските войници и британците са в съотношение 5 към 1, а улица „Уотлинг”, която всъщност била огромна магистрала за тогавашните разбирания, построена от римляните, е мястото, където кралицата бива победена. Келтите не били в състояние да разбият римската формация и трябвало бързо да се оттеглят. Това слага край на надеждата им за освобождение на техните територии.

На ръба на неизбежния край Будика предпочита смъртта пред плена, като е наясно какво ще се случи, ако бъде заловена жива. Тя се самоубива, поглъщайки отрова.

Тази кралица днес е един от културните символи на Великобритания.

Тъжната съдба на последната кралица на Монголия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X