Напишете дума/думи за търсене

Какво е Принцип на Златокоската и как ни помага?

Как може да следвате мечтите си и да останете мотивирани? Джеймс Клиър, известен предприемач, има прост отговор. Всичко, което трябва да знаете, за да останете мотивирани, се състои в Принципа на Златокоската.

„Дори когато все още има какво да научите, казва Клиър, най-добрият начин да останете мотивирани, е да работите върху трудни задачи.”

Той има предвид, че ако работите по много проста задача, ще ви омръзне, а ако работите по изключително трудна задача, ще се чувствате безпомощни. Имате нужда от предизвикателство, което надхвърля това, което сте направили досега, достатъчно трудно, за да ви държи мотивирани, но не прекалено, за да не ви обезсърчава. Това е принципът Златокоската, термин, измислен от Клиър.


Намирането на този перфектен баланс на трудност не само ще ви държи мотивирани, но и ще ви направи щастливи.

Как да останете мотивирани

Пример за това може да бъде игра на тенис с някого със същите умения като вас. С напредването на играта ще печелите едни точки, а други ще губите. Ако положите усилия, може да спечелите мача.
Това е така, защото сте напълно съсредоточени, няма разсейване и се оказвате напълно потопени в поставената задача. Може да се справите. Победата не е гарантирана, но е възможна.

Намирането на начин да използвате уменията си, почти до точката, в която се чувствате предизвикани, но в същото време сте способни да го направите, е ключът да останете мотивирани.

Измерете напредъка си

Комбинацията от щастие и върхова производителност е известна като поток. Като състояние на оптимална мотивация, потокът е състоянието на ума, в което се намирате, когато сте толкова фокусирани върху задачата и целият свят изчезва.

Изследователите са установили, че потокът е строго свързан с Принципа на Златокоската. Ако работите по трудна, но постижима задача, вие не само оставате мотивирани, но и ще се втурнете към щастие.
Въпреки това, за да постигнете върхова производителност, освен да работите по дадена задача с точното ниво на трудност, ще трябва да измервате напредъка си. Психологът Джонатан Хайд обяснява, че един от ключовите фактори за това да знаете е как се справяте.

Принципът на Златокоската дължи името си на приказката за Златокоската и трите мечки. В тази история Златокоска влязла в дома на мечките и пробвала всичко, което предизвиквало интереса й, докато не намерила нещо, което наистина харесва.

Тя не положила усилия да изяде кашата на татко Мечок, защото била прекалено гореща. После опитала кашата на мама Мечка, но тя била твърде студена, накрая пробвала и кашата на малкото мече, която била с идеална температура и изяла цялата. После изпробвала трите стола, единият й бил твърде голям, другият не й бил по мярка също, а последният пък бил прекалено малък за ръста й. После това се повторило с леглата и схванахте картинката, нали?

Мъдри съвети за рестарт на живота

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X