Напишете дума/думи за търсене

Да бъдеш различен - нужда, тежест или добродетел?

Как се чувстваш като различен индивид? Предпочитате ли да останете незабелязани сред тълпата? Може ли да си спомните време, когато различността е имала негативни последици за вас или вашите близки?
Всеки човек е уникален. Няма двама души, които да си приличат. Всички имаме различни начини да чувстваме, действаме, мислим и вземаме решения. Комбинацията от генетични и екологични фактори, нашата минала история, нашият опит и нашият контекст, наред с други неща, определят нашата личност.

Да бъдеш различен, може да бъде положително или отрицателно, в зависимост от това къде се намираш в живота си и на какъв етап си от развитието си.

Въпреки факта, че сте и винаги ще бъдете напълно уникални, има моменти в живота, когато се опитвате да бъдете възможно най-подобни на другите хора. Друг път да се отличавате е важно за нормалното когнитивно развитие. Как се чувствате в момента? Мислите ли, че се различавате от всички останали? По какъв начин? Обичате ли да бъдете различни? Важно ли е за вас?

Да бъдеш различен, е човешка нужда
Психологът Маргарет Малер създава модел за етапите на човешкото развитие. След симбиотичната фаза, в която детето все още не може да се види като отделно от майка си, идва етап на отделяне -индивидуализация. Този етап играе важна роля за формирането на нашата личност и ни помага да се смятаме за уникален.

По време на този етап протичат два процеса. Разделянето е процес, чрез който детето се разграничава от майка си. Индивидуализацията е процес, чрез който детето осъзнава своето съществуване и започва да развива свои собствени индивидуални черти.

Рене Шпиц отбеляза три организиращи принципа в психологията на детето: усмихнатия отговор, страха от непознати и употребата на думата „не“.

Колкото и да е досадно това постоянно противопоставяне, това е важен етап за съзряване и развитие.
Този постоянен отрицателен отговор се дължи на факта, че детето е започнало да се идентифицира като различно и независимо. Необходима стъпка е детето да осъзнае своята индивидуалност. Това се случва и с юноши до известна степен.


За тийнейджърите различността може да бъде в тежест
Юношеството е етап, когато се опитвате да се впишете и да сте като всички останали. Това заема централно място. Тийнейджърите се притесняват постоянно, че ще бъдат дискриминирани за различия, които са „неприемливи“. Да бъдеш част от група, е основната мотивация на хората през пубертета. Това има значително влияние върху начина, по който те формират своята концепция за себе си.

Любопитното е обаче, че тийнейджърите вярват, че са уникални. Дейвид Елкинд нарича това явление „лична басня“. Въпреки че копнеят да се впишат и да бъдат като всички останали, тийнейджърите също мислят, че техните мисли и чувства са различни от тези на всички останали.
Елкинд описва друг феномен, който понякога е свързан с важността да бъдеш различен или да се впишеш. Той говори за въображаема аудитория, което всъщност характеризира силна загриженост за образа, който проектирате на другите, и какво мислят за вас. Тийнейджърите са склонни да мислят, че околните ги наблюдават постоянно.

Това чувство, че винаги са обект на вниманието на хората, кара някои от тях, особено тези с ниско самочувствие, да правят всичко, което могат, да се впишат в желаната от тях група. Те се опитват да останат незабелязани и да не бъдат различни, защото различността се счита за негативна и може да доведе до връстници отхвърляне.

Това не е необходимост или тежест - това е добродетел!

Младите хора често изпитват нужда да бъдат различни, да се открояват в тълпата. Това е страхотно! Споделянето на частта от вашата идентичност, която се оформя, е един от най-големите подаръци, които може да дадете на себе си и на другите. Това е така, защото това е най-искрената и честна част от това, което сте. Тя също така стимулира креативността и улеснява вземането на решения.

Различността ви позволява да оцените разнообразието и да се адаптирате по-лесно към него. Това ви прави гъвкави и отворени.
Защитата на вашите идеи, дори ако те се различават от всички останали, ви позволява да растете и да се развивате, като същевременно оставате верни на своите принципи. Помага и за изграждането на вашето самочувствие. Да бъдеш уникален, е подарък.
Това е една от най-големите добродетели, които човек може да има.


Как да засилиш връзката си със своето дете?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X