Напишете дума/думи за търсене

Георги Парцалев - недолюбван от властта заради своята сексуалност

Най-голямото прецакване. Във филма "Тримата от запаса" Парцалев играе силно и разтърсващо и всички са убедени, че той  ще получи наградата за най-добра мъжка роля. Буквално часове преди връчването на наградата името му е задраскано и дават отличието на Кирил Господинов.

“За умението да разкрие Човека зад популярността на неговата личност”.

С този аргумент и с главно Ч журито на 25-ия фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” присъди в края на миналата година в Пловдив Специалната награда за филмов портрет на документалната творба “Парцалев”.

Големият актьор Георги Парцалев използва разхлабването на локдауна и “успя да се срещне” премиерно със зрители в Дома на киното във вторник. Залата беше пълна с 33% от безбройните почитатели на легендата на Сатиричния театър.

Автори на сценария са професорът от НАТФИЗ Марин Дамянов и нашият колега Пенчо Ковачев. Филмът е по книгата на Ковачев “Всенародният любимец Георги Парцалев и проклятието да си гей в НРБ”, продукция на издателство “Труд”.

Парцалев и Мутафова
Парцалев и Мутафова

Режисьор на “Парцалев” е доц. Валентина Фиданова-Коларова, оператор - проф. Цветан Недков, продуцент - “Корунд Х ЕООД – Христо Христов”.

Във филма свои спомени за Пацо, както го наричаха колегите му, разказват други легенди от киното и театъра, партнирали си с него пред камерата и на сцената. Всъщност те не разказват, те играят етюди и скечове за досега си с неговия могъщ талант.

Стоянка Мутафова, която екипът успява да заснеме малко преди смъртта й, разказва за дуета й с Парцалев и за стотиците им срещи със зрители от цялата страна. Едно странстващо шоу, достигнало до стотици големи и малки градове в България.

Мутафова най-добре познава и вътрешния свят на колегата си и във филма обяснява защо извън смешните си роли той всъщност е един тъжен, тъжен човек.

Татяна Лолова, която ни напусна съвсем скоро, си спомня наистина невероятни истории от партньорството си с Парцалев. Веднъж двамата разиграват скеч на живо по БНТ. И изведнъж и двамата млъкват.

Всеки мисли, че другият си е забравил репликата. Лолова се сеща, че сценарият е зад тях, обръща се най-безцеремонно с гръб към камерата, вижда, че следва реплика на Парцалев, обръща се и му я казва. Ошашавен от действията на партньорката си, той излиза от кадър, прекръства се и двамата продължават...

Участието на Мутафова и Лолова във филма, освен че носи памет за Парцалев, се превърна и в памет за самите тях.

Латинка Петрова разказа как с колата й двамата изхвърчали от пътя в една кална нива. Малко след това се задава рейс, пълен с мъже роми. Тя успява да го спре и пита: “Искате ли да видите Парцалев отблизо?”. “Дей го?” “Ей там, в нивата...” След няколко минути ромите изнасят на ръце колата от калта...

Във филма със свои спомени за Парцалев участват и Калин Сърменов, Славчо Пеев, Златина Дончева, Павел Поппандов, Звезделин Минков, режисьорите Павел Павлов и Здравко Митков, който режисира Парцалев последното му участие - пиесата “Обичате ли човешко?”.

От разказите на всички тях се получава един изваян от думи и емоции портрет на големия актьор и неговата лична и творческа драма.

Впрочем Парцалев се радва на щастлива съдба, но като махнем едно “но”. Той е хомосексуалист - не по свой избор, просто се е родил такъв. При социализма според неговите колеги това го лишава от творчески награди. Някъде в кабинетите на ЦК на БКП името му е задрасквано от всички списъци.

Той няма нито една награда за роля в театъра. Същото е и в киното с изключение на една, но тя му е връчена в чужбина.

Филмът “Парцалев” е копродукция с БНТ. Ще ви съобщим, когато той бъде включен в програмата на националната телевизия. Гледайте го, доволни ще останете... (24 часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X